Mokasitko? Älä ainakaan pyydä anteeksi näin

Viestinnän asiantuntijoilla on neuvoja virheiden paikkailuun, mutta kaikki eivät niitä noudata.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kärähti marraskuussa 2015 siitä, että hän oli keksinyt päästään luvut, jotka hän esitteli eduskunnalle ja joiden avulla hän yritti osoittaa epäsuositun hallintarekisterilakiluonnoksen olevan hyvin suosittu. Matias Honkamaa

Ville Grahn

Viestinnän asiantuntijat ovat antaneet muutamia selkeitä neuvoja siihen, miten vallankäyttäjän tai julkisuuden henkilön kannattaa toimia, kun hän on mokannut. Neuvoja noudattamalla selviytyy mahdollisimman pienillä imagotappioilla. Aina homma ei mene ihan putkeen. Tässä katsaus viime aikojen julkisiin anteeksipyyntöihin.

Myönnä virheesi

Ensimmäiseksi täytyy tunnustaa mokanneensa.

Alexander Stubb: Valtiovarainministeri (kok.) kärähti marraskuussa 2015 siitä, että hän oli keksinyt päästään luvut, jotka hän esitteli eduskunnalle ja joiden avulla hän yritti osoittaa epäsuositun hallintarekisterilakiluonnoksen olevan hyvin suosittu.

”Näitä voi laskea monella tavalla”, Stubb perusteli televisiossa. Lausunnon loppuosa jäi elämään: ”Sori siitä.”

Pirkko Arstila: Entinen uutisankkuri kirjoitti viime marraskuussa ET-lehteen kolumnin, jossa hän arvosteli näkemäänsä nuorta naista. Nainen oli kolumnistin mielestä rumasti pukeutunut ja ylipainoinen. Päätoimittaja Riitta Korhonen poisti kolumnin verkosta, pyysi anteeksi ja sanoi, etteivät näkemykset edusta lehden arvoja.

”Siinä ei ollut mitään ylilyöntiä. Ehkä hiukan innostuin kuvailemaan kohtaamaani ihmistä, sillä rakastan kirjoittamista”, Arstila puolestaan kommentoi.

Juha Hurme: Marraskuussa kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) suuttui Finlandia-palkinnon voittaneen kirjailijan puheesta ja vaati anteeksipyyntöä. Hurme vastasi: ”Anteeksi, että puheeni lempeä huumori, jota et yhtään ymmärtänyt, sai sinut tuollaiseen hätäiseen ulostuloon henkisestä kaapistasi. Toivotan siunauksellista adventin aikaa ja että pukki toisi kaksi numeroa isomman pipon.”

Pyydä anteeksi

Vähimmällä pääsee, kun pyytää anteeksi nopeasti ja selväsanaisesti.

Anders Borg: Ruotsalainen liikemies ja ex-ministeri esitteli sukupuolielintään ja huoritteli naisia juhlissa viime elokuussa. ”Menetin muistini. En juo enempää kuin useimmat, mutta minulla on ollut paljon paineita viime kuukausina, ja se on vaatinut veronsa”, Borg kommentoi myöhemmin. ”Olen saanut kuulla jälkikäteen, että käyttäydyin hyvin sopimattomasti.”

Lauri Törhönen: Tammikuussa useat naiset syyttivät elokuvaohjaajaa vuosia jatkuneesta ahdistelusta. ”Olen varmasti temperamenttini ja ammattini vuoksi käyttäytynyt tyhmästi, harkitsemattomasti, varmaan myös tehnyt, sanonut ja katsonut siten, että siitä on voinut häiriintyä”, Törhönen muotoili televisiossa. ”Ilman muuta olen tehnyt virheitä nykyisen standardin mukaan.”

Älä selittele

Kiertely ja kaartelu näyttää vain nololta.

Jari Sillanpää: Laulaja jäi kiinni ratista metamfetamiinipäissään viime syyskuussa Helsingin keskustassa. ”Lehdissä on kirjoitettu, että minun epäillään syyllistyneen huumausaineen vaikutuksen alaisena ajamiseen. Tämä pitää paikkansa, vaikka kyseessä olikin hyvin vähäinen määrä. Oli ajattelematonta lähteä liikenteeseen, vaikka koin, että olin täysin ajokykyinen”, Sillanpää tiedotti. ”Pyydän tätä anteeksi. Tiedostan elämän rajallisuuden, ja intohimoisena ihmisenä hakeudun helposti uusien kokemusten pariin.”

Jacqui Cooper: Pyeongchangin olympialaisten kommentaattori luonnehti australialaisen tv-kanavan lähetyksessä, että kiinalaisia alppihiihtäjiä on vaikea erottaa toisistaan, koska he kaikki näyttävät samalta. ”Cooper sanoi, että ilmalento oli teknisesti ja tyylillisesti hyvin kiinalainen”, kanava selitti tiedotteessaan. ”Kommentti ei ollut rasistinen eikä sitä tarkoitettu rasistiseksi tai loukkaavaksi.”

Älä sano jos

”Anteeksi jos loukkasin” antaa ymmärtää, että loukkaantuminen on vain loukatun herkkähipiäisyyttä.

Petteri Järvinen: Tietokirjailija julkaisi viime heinäkuussa Facebookissa kuvan, jolla hän pilkkasi lennolla vieressään istunutta ylipainoista naista. Kuvasta syntyi valtava kohu jo ennen kuin Järvisen lento oli laskeutunut. ”Pahoittelen ja pyydän anteeksi jos FB-päivitykseni on loukannut muita. Somemoka tulee aina yllätyksenä, mutta uutisena en sitä pidä”, Järvinen tviittasi.

Kari Aihinen: Huippukokki sanoi viime lokakuussa televisiohaastattelussa, että naiset etenevät huonosti keittiöalalla, koska he pitävät äitiyslomia. ”Olen erittäin pahoillani, jos kommenttini loukkasi jotakuta. Se ei ollut missään nimessä tarkoitukseni. Halusin vain korostaa alan raadollisuutta ja nopeaa tempoa”, Aihinen kirjoitti myöhemmin Facebookissa.

Pyydä anteeksi, vaikka olisit syytön

Kannattaa pyytää varmuuden vuoksi anteeksi, vaikkei olisi edes mokannut. Kaikki eivät kuitenkaan asiantuntijoita kuuntele. Ja hyvä niin.

Jouko Jokinen: Maakuntalehti Pohjalainen suuttui siitä, ettei Ylen puoli yhdeksän uutisiin mahtunut välähdystä Vaasassa helmikuussa pidetystä jääkärijuhlasta. Lehden haastattelussa todennäköisesti odotettiin anteeksipyyntöä. Ylen uutisten päätoimittaja Jokinen muotoili: "Höpö höpö. Me tehdään joka vuosi Puolustusvoimain lippujuhlan paraati ja muut hemmetin juhlat, ja jääkäreistä on ollut juttua vaikka kuinka paljon koko kevään."

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut