Naapuritähtemme kirkastui yllättäen tuhatkertaisesti

Tutkijat ovat havainneet omaa Aurinkoamme lähinnä sijaitsevan tähden, Proxima Kentaurin kirkastuneen hetkellisesti noin tuhatkertaiseksi normaalista.

Tutkijat havaitsivat tapahtuneen tutkiessaan ALMA-teleskoopin viime vuoden alussa keräämiä tietoja. Kirkastuminen johtui auringonpurkauksesta, joka oli kymmenen kertaa suurempi kuin oman Aurinkomme suurimmat purkaukset.

Viime vuoden maaliskuussa tapahtunut purkaus kohotti Proxima Kentaurin kirkkautta tuhatkertaiseksi noin kymmenen sekunnin ajaksi. Tätä seurasi vielä pienempi purkaus. Kokonaisuudessaan tapahtunut kesti vain alle kaksi minuuttia.

Proxima Kentauri sijaitsee noin neljän valovuoden päässä meistä.

Tutkijat löysivät jo aiemmin Proxima Kentaurin ympäriltä Maan kaltaisen planeetan, joka kiertää tähteä elämälle suotuisalla vyöhykkeellä. Planeetalle on annettu nimi Proxima b. Sen on laskettu olevan noin Maapallon kokoinen ja se koostuu todennäköisesti kivestä.

Tutkijat ovat arvelleet, että Proxima b:n olosuhteet ovat lauhkeat. Sen on ajateltu mahdollistavan nestemäisen veden esiintymisen, joka on puolestaan keskeinen elämän edellytys.

Nyt havaitut auringonpurkaukset eivät kuitenkaan lupaa hyvää elämän löytymisen kannalta.

– Miljardien vuosien aikana tämänkaltaiset purkaukset ovat voineet haihduttaa mahdollisen ilmakehän ja valtameret sekä sterilisoida planeetan pinnan, tähtitieteilijä Meredith MacGregor Carnegie-instituutista huomauttaa.

Lähde: NRAO

Lue lisää aiheesta

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Pohjoissavolaisia pienyrittäjiä koulutetaan verkkokaupan ja somen saloihin

Mainos: Savon Media

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut