Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiantuntija väittää: suomalaislääkärit tekevät eutanasioita jo nyt

Hollantilainen eutanasia-asiantuntija ja lääkäri Rob Jonquiere suosittelee Suomelle eutanasian laillistamista. Jonquiere esiintyi tiistaina Helsingissä eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen ajajien järjestämässä tilaisuudessa.

Jonquieren mukaan lääkärit harjoittavat eutanasiaa myös Suomessa, vaikka se ei olekaan laillista.

– Lääkärit auttavat potilaitaan erilaisin tavoin. Sitä tapahtuu kaikkialla maailmassa, ja uskon että sitä tapahtuu myös Suomessa. Siitä ei tiedetä, koska lääkärit, jotka sitä tekevät eivät puhu siitä, Jonquiere sanoi STT:lle.

– Kun eutanasia laillistetaan, siitä voidaan puhua avoimesti. Kun se on laitonta, kukaan ei puhu siitä. On parempi, että eutanasiaa harjoitetaan läpinäkyvästi ja että tapaukset raportoidaan, kuin että sitä harjoitetaan pimennossa.

Eutanasia eli kärsivän potilaan auttaminen kuolemaan on ollut laillista Hollannissa vuodesta 2002. Jonquiere oli mukana valmistelemassa Hollannin eutanasialainsäädäntöä vuosituhannen vaihteessa.

Jonquieren mukaan Hollannin eutanasialaissa on määritelty tarkat kriteerit tilanteille, joissa eutanasiaan voidaan päätyä. Eutanasiaa täytyy edeltää potilaan tarkkaan harkittu pyyntö ja potilaan täytyy kärsiä sietämättömistä kivuista. Potilaan tilanteen täytyy olla toivoton eli hänellä ei ole paranemisen mahdollisuuksia.

Potilas ja lääkäri päättävät eutanasiasta yhdessä, minkä jälkeen toisen, ulkopuolisen lääkärin täytyy vielä tarkastaa kriteerien täyttyminen. Itse eutanasia täytyy toteuttaa tarkan protokollan mukaisesti ja kustakin tapauksesta täytyy raportoida tarkastuskomitealle.

Jonquieren mukaan Hollannissa oli viime vuonna raportoituja eutanasiatapauksia noin 6 600. Hänen mukaansa Hollannin järjestelmä on toiminut hyvin, mitä kuvastaa sekin, että eutanasialakia ei ole tarvinnut muuttaa sen voimaan tulemisen jälkeen.

– Eutanasiaa ei pitäisi nähdä niinkään elämän päättämisenä, vaan kärsimyksen päättämisenä, Jonquiere tiivisti.

Eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen käsittely on loppusuorallaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Valiokunnan on määrä keskustella asiasta seuraavan kerran ensi perjantaina. Tuolloin päätetään, laatiiko valiokunta kansalaisaloitteeseen liittyvän mietinnön.

Kansalaisaloitteen puuhamiehinä ovat olleet ex-kansanedustajat Henrik Lax, Esko Seppänen, Osmo Soininvaara, Ilkka Taipale ja Iiro Viinanen.

Seppäsen mukaan selvä enemmistö kansanedustajista on vaalikonevastauksissaan ilmoittanut kannattavansa eutanasialain säätämistä Suomeen. Hän toivookin, että kansanedustajat pitävät nyt kiinni vaalikonevastauksistaan.

Eutanasiakeskustelulla on Suomessa ollut taipumus kääntyä keskusteluksi saattohoidon tilasta.

– Meidän tavoitteenamme on myös hyvä saattohoito Suomessa. Se ei ole ristiriidassa eutanasian kanssa, Seppänen summasi.