Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkäriliitossa ei lämmetä eutanasian laillistamiselle

Lääkäriliitossa ei lämmetä Rob Jonquieren perusteluille eutanasian laillistamiseksi Suomessa. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki muistuttaa, että sekä Suomen että Maailman lääkäriliiton kanta eutanasiaan on kielteinen.

– Lähtökohtana on se, että ihmistä tulisi hoitaa tarpeen mukaisesti niin tehokkailla lääkkeillä, että hänen kärsimyksensä saadaan hallintaan, Myllymäki sanoi STT:lle.

Myllymäki painottaa, että eutanasia on aktiivista kuoleman tuottamista.

– Maallikon ja ei-lääkärin olisi hyvä pohtia sitä, olisiko hän valmis tuuppaamaan sellaisen lääkeannoksen toisen ihmisen suoneen, johon tämä sitten saman tien kuolisi, Myllymäki sanoo.

– On helppo kirjoituspöydän äärellä ajatella, että ratkaisu kärsimykseen on eutanasia. Ihmisen kuolema ei ole kuitenkaan mikään teoreettinen kysymys.

Myllymäen mukaan eutanasian laillistaminen lisäisi merkittävästi lääkärin työn psyykkistä kuormittavuutta. Hän muistuttaa, että tehdyt hoitoratkaisut saattavat jo nykyisellään pyöriä vuosikausia lääkärin mielessä eikä eutanasian laillistaminen varmasti vähentäisi tätä.

– Meidän on vaikea hyväksyä, että tulisi sellainen lainsäädäntö, että lääkärit pistettäisiin tekemään jotain sellaista, joka on rikoslakiin kirjattu tapoksi tai murhaksi, Myllymäki sanoo.

– Meidän näkökulmastamme eutanasiaa tarjotaan ratkaisuksi sellaisiin ongelmiin, jotka pitäisi ratkaista muin keinoin.