Jos Niuvan potilas karkaa oikeudesta tai kotikäynniltä, hoitajalla ei ole juuri valtaa toimia

Hoitohenkilöstö saa rajoittaa potilaan liikkumista sairaala-alueella tai tietyssä hoitoyksikössä. Niuvan hoitajilla ei ole oikeutta voimankäyttöön kuten kiinnipitämiseen sairaalan ulkopuolella. Juha Poutanen

Asta Tenhunen

Eduskunnan oikeusasiamies pyytää sosiaali- ja terveysministeriötä määrittelemään lakiin, miten hoitajat saavat rajoittaa mielenterveyspotilaan liikkumista esimerkiksi potilaan kuljetuksen aikana.

Oikeusasiamiehen mukaan lakiin pitäisi kirjata, saavatko hoitajat pitää potilaasta kiinni esimerkiksi karkaamisen estämiseksi sairaala-alueen ulkopuolella.

Asia nousi esille Niuvanniemen sairaalan tehtyä asiasta kantelun itse. Kuopiossa sijaitsevan Niuvanniemen sairaalan johtava lääkäri Eila Tiihonen kysyi oikeusasiamieheltä, onko hoitajalla toimivalta rajoittaa potilasta pitämällä hänestä kiinni fyysisesti sairaala-alueen ulkopuolella.

Sairaala joutui kysymään asiaa oikeusasiamieheltä, sillä ministeriö oli vastannut asiaan kieltävästi, mutta Itä-Suomen aluehallintovirasto myöntävästi.

Aluehallintovirasto ohjeisti hoitajilla olevan sama sairaalan toimivalta potilaan kanssa myös kotikäynneillä, hautajaisreissulla, oikeudenkäynneissä ja muillakin kuljetuksilla.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vastasi, että potilasta kuljettava hoitohenkilökunta on oikeutettu hoitamaan karkaamistilanteen.

Oikeusasiamiehen mukaan osa viranomaisten vastauksista Niuvanniemen sairaalalle oli kuitenkin virheellisiä. Oikeusasiamiehen mukaan hoitohenkilöstöllä on mielenterveyslain perusteella oikeus rajoittaa potilaan liikkumisvapautta vain sairaalan alueella tai tietyn hoitoyksikön tiloissa. Muualla voimakeinoja kuten kiinnipitämistä saavat käyttää vain poliisit.

Lisäksi esimerkiksi vankilan vartijoilla on vankeuslainsäädännön mukaan oikeus valvoa vankeja kuljetusten aikana. Oikeusasiamiehen mukaan hoitajille pitäisi määritellä samalla tavoin lakiin, miten he saavat kohdella karkaavaa tai riehuvaa potilasta.

Niuvanniemen sairaalan mukaan asia on tärkeä, sillä sairaalasta kuljetetaan potilaita paljon oikeudenkäynteihin tai viedään sairaalasiirtoina toisiin sairaaloihin. Etenkin oikeudenkäyntiin vietävät uudet kriminaalipotilaat ovat usein vielä akuutisti sairaita ja karkaamisalttiita.

Lisäksi tahdonvastaisessa hoidossa olevien hoidossa tehdään paljon saatettuja kotikäyntejä, joilla potilas voi käydä esimerkiksi hautajaisissa, tapaamassa jotain läheistään tai kotonaan, joka voi olla esimerkiksi rikospaikka. Tunteikas tilanne voi muuttaa äkisti potilaan käyttäytymistä.

Oikeusasiamiehen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön on puututtava asiaan ripeästi ja selvitettävä, muutetaanko mielenterveyslakia. Oikeusasiamiehen mukaan potilaan kohtelu ja olosuhteet kuljetusten aikana tulisi kirjata lakiin.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut