Näyttävä puolustusharjoitus päättyy tänään Kuopiossa – paikallisten suhtautumista kiitetään

Puolustusvoimat yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa Kuopiossa. Kuvassa Kumpusaaren ammoniakkivuoto harjoitus. Juha Poutanen

Kaisu Lötjönen

Maanantaina alkanut suuri paikallispuolustusharjoitus Kuopio 18 päättyy tänään perjantaina paluumarsseihin. Viranomaisten yhteistyössä tekemä harjoitus on näkynyt viikon aikana eri puolilla Kuopiota ja Siilinjärven Rissalassa.

Harjoituksen johtaja, eversti Kaarle Törrönen kertoo viikon sujuneen erinomaisesti.

– Harjoituksen tekninen toteutus on ollut mittava voimainponnistus niin Kainuun prikaatille kuin Karjalan lennostollekin sekä alueella toimiville viranomaisille ja muille, jotka harjoitukseen ovat osallistuneet.

Harjoituksessa oli mukana muun muassa Kuopion kaupunki, pelastuslaitokset, aluehallintovirasto, ely-keskus, KYS, Kuopion Energia ja Finavia.

– Kuopiolaiset ja pohjoissavolaiset ovat suhtautuneet hyvin meihin: on morjestettu ikkunoista sotilaille ja on haastateltu ihmisiä torin ympäristössä meidän siellä liikkuessa. Hyvällä letkeällä savolaisella suhtautumisella on tähän moniviranomaisharjoitukseen suhtauduttu - siitä iso kiitos kaupunkilaisille ja kuntalaisille tässä harjoitusalueella, Törrönen kiittelee.

Hänen mukaan harjoitus ei ollut helpoin mahdollinen. Mukana oli taktista kenttätoimintaa, sen yläpuolella olevien johtoportaiden toimintaa jokaisella harjoitukseen osallistuneella viranomaisella ja vielä ylimpänä tasona tulevan maakunnan toiminnan simulointi.

– Nämä kolme tasoa on erittäin onnistuneesti saatu keskustelemaan omilla tasoillaan omien yhteistoimintakumppaneiden ja -viranomaisten kanssa sujuvasti, ja sen lisäksi tiedot alhaalta ylöspäin ja ylhäältä alaspäin on saatu rakennettua toimiviksi.

Harjoitus on myös antanut hyviä toimintamalleja niissä tapahtumissa, mitä viikon aikana on harjoiteltu.

Lisäksi Kuopiossa harjoitettiin palkattua henkilökuntaa, viranomaisia ja erityisesti pohjoissavolaisia reserviläisiä ja Kainuun prikaatin varusmiehiä.

Kainuun prikaatin osalta paikallispuolustuskonseptin harjoituskokonaisuus jatkuu ensi syksynä Joensuussa Pohjois-Karjalan viranomaisten kanssa samoilla tavoitteilla ja samansuuntaisella rakenteella.

Sitä ennen ensi viikolla paikallispuolustusharjoitukset toteutetaan Uudenmaan alueella (Kehä 118), Vekaranjärven, Haminan ja Mikkelin alueella (Kymi 118) ja Satakunnassa ja Pohjanmaalla (Vaasa-Vasa 18).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut