Yhä useampi nuori yrittää myydä kannabista ja tienata - alaikäisiä kiinni joka vuosi

Poliisi puuttui viime vuonna 54 kertaa 12–13-vuotiaan nuoren huumeiden käyttöön.

Neljän viime vuoden aikana 12–13-vuotiaita nuoria on jäänyt kiinni huumeiden käytöstä yhteensä 153 henkilöä. Tapaukset koskivat pääosin kannabista.

Kaikkiaan alaikäisten eli alle 18-vuotiaiden huumeiden käyttöön poliisi puuttui viime vuoden aikana 1033 kertaa niin, että poliisi on merkinnyt asian tilastoihinsa.

Neljän viime vuoden aikana poliisin tilastojen mukaan poliisi puuttui yhteensä 3 736:n alle 18-vuotiaan huumeiden käyttöön.

Alaikäisillä asiasta seuraa useimmiten syyttäjän puhuttelu. Lisäksi tapauksesta ilmoitetaan lastensuojeluun. Alle 15-vuotiaille ei koidu asiasta rikosoikeudellisia seuraamuksia. Siksi kaikki ilmitulleet tapaukset eivät näy missään tilastoissa, sillä kannabiskokeiluja hoidetaan paljon myös ilman poliisia kouluterveydenhuollossa ja lastensuojelussa.

Poliisin mukaan luvut ovat vain jäävuoren huippu, mutta kertovat suuntaa myös uudesta ilmiöstä: Vain hyvin harvoin ensimmäistä kertaa kannabista kokeileva osuu millään tavoin poliisin huomion kohteeksi. Sen sijaan nuorten kannabiksen käyttö kiinnittää poliisin huomion varmimmin, kun siihen liittyy esimerkiksi myyntitapaamisia ostoskeskuksissa tai kaduilla.

Uutta on, että yhä useampia yksittäisiä 12–15-vuotiaita nuoria on jäänyt kiinni myytyään kannabista toisilleen tai aikoessaan myydä sitä.

– Nuorten kannabiksen käyttäjien määrä ja huumeiden saatavuus ovat lisääntyneet, mutta tilastoissa pompun voi aiheuttaa mikä vain. Jos poliisilla olisi aikaa ottaa esimerkiksi Kuopiossa viisi alaikäistä kannabiksen käyttäjää ja alkaa käydä läpi, keiltä he ovat kannabista saaneet tai ketkä sitä ovat käyttäneet, niin tilasto saataisiin räjähtämään, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Sama on tilanne kaikissa Suomen isommissa kaupungeissa. Huumeiden saatavuus verkosta on niin helppoa, että jos poliisilla olisi mahdollisuus vetää asiaa täikammalla, tilastoluvut olisivat Suomessa aivan katastrofaaliset.

Korhosen mukaan esimerkiksi Iisalmessa poliisilla oli aikaa kysellä nuorilta huumeiden käytöstä, jolloin sitä tuli ilmi yksittäinen piikki tilastoon.

– Iisalmi ei kuitenkaan ole sen pahempi kuin muutkaan maakunnan kaupungeista.

Kuopiossa huumeita on saatavilla eniten ja sen huumerikosluvutkin ovat omaa luokkaansa muuhun Savoon verrattuna. Huumepoliisi ja sosiaalityöntekijä kiersivät talven aikana Kuopion yläkoulut tapaamassa vanhempia vanhempainilloissa. Yksi käynti tehtiin myös Iisalmeen.

– Vanhemmista arviolta reilu kolmannes oli tiedostanut ongelman ja tiesi, mistä puhutaan. Osa heistä oli kokenut asian henkilökohtaisesti perheessäänkin.

Muille tieto huumeista tuntui olevan vielä vierasta.

– Samaan aikaan poliisi on törmännyt tilanteisiin, joissa nuoret itse esiintyvät kiinnijäätyään kuin vanhan liiton tekijät. Eivät he voi olla ensikertalaisia, jos heillä on jo hamppielkeitä ja osa esittää poliisille kivikovaa gangsteria.

Hamppielkeet tarkoittavat esimerkiksi poikkeuksellisen epäsiistiä olemusta, kaikkien harrastusten puutetta, kovaa kiinnostusta päihteisiin ja poliisin avointa uhmaamista.

– Jos nuori osaa poliisille jo kertoa pohtivansa, mitä hän voi poliisille kertoa, ja joissain asioissa heittäytyy kiviseinäkiistäjäksi, nuorella täytyy olla jo jotain kokemushistoriaa.

Kuopiossa on ollut tutkinnassa tyypillinen iso nuorten huumejuttu: Esimerkiksi siinä on mukana 16–20-vuotiaita nuoria ja nuoria aikuisia, joista osa hankkii netin kautta huumeita ja useampi nuori myy niitä omissa kaveriporukoissaan.

Ajan ilmiö on, että osa nuorista on innostunut kannabiskaupasta myös tulon lähteenä eli tietoisesti hankkii sitä netistä ja myy edelleen saadakseen huomattavasti rahaa.

– Myös vanhempien olisi siksi tarpeen perehtyä aiheeseen ja pohtia nuorten asenteita. Huumeiden saatavuuden rajoittaminen on nykyään yhä vaikeampaa verkkomyynnin takia, joten ainoa väylä muutokseen on asenteiden kautta.

– Syrjäytyminen tapahtuu jo yläkouluiässä, jos vanhemmat eivät ole kiinnostuneita lapsen asenteista ja siitä ajautuuko hän väärään porukkaan. Onneksi monella nuorella on mieli sellainen, ettei ota mitään huumeita, vaikka tarjottaisiin. Se on hyvä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut