Sotilaita keskelle Kuopiota – iso paikallispuolustusharjoitus näkyy ensi viikolla kaupungilla

Kuopiossa on odotettavissa näkyvä harjoitusviikko, kun Puolustusvoimat harjoittelee Kainuun prikaatin johdolla Kuopion puolustamista. Matias Honkamaa

Asta Tenhunen

Puolustusvoimien harjoitusviikko Kuopion kaupunkialueella keskustassa, Petosella ja Pelastusopiston harjoitusalueella sekä Kuopion lentokentällä voi herättää huomiota ensi viikolla.

Paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu noin 870 henkilöä Puolustusvoimista, noin 100 muista viranomaisista ja 40 vapaaehtoisjärjestöistä. Puolustusvoimien osallistujista noin 270 on reserviläisiä, 500 varusmiehiä ja 100 kantahenkilökuntaa.

Puolustusvoimien mukaan harjoitukseen osallistuu myös 120 ajoneuvoa.

Vastaavaa harjoitusta siviiliympäristössä ei ole järjestetty aiemmin Itä-Suomessa.

Viranomaisten tarkoitus on harjoitella siviiliympäristössä tilannekuvan jakamista viranomaisten kesken, johtamista sekä siviili- ja sotilashenkilöstön toimimista paikallispuolustuksessa tai moniviranomaistehtävissä.

Kuopiossa järjestettävän harjoituksen johtaa Kainuun prikaati. Siihen osallistuu joukkoja Kainuun prikaatin lisäksi Karjalan lennostosta, Pohjois-Savon pelastuslaitokselta, Itä-Suomen poliisilaitokselta, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä, Itä-Suomen aluehallintovirastosta, Pohjois-Savon ely-keskuksesta, Kuopion kaupungilta, Finaviasta ja Kuopion hätäkeskuksesta.

Vapaaehtoisista mukana ovat Maanpuolustuskoulutusyhdistys, SPR, vapaaehtoisen pelastuspalvelu ja Sotilaskoti.

Lisäksi harjoituksessa ovat mukana Savon Voima, Kuopion Energia, Neuronin sairaala, Kuopion Vesi ja Pelastusopisto.

Varsinainen harjoitusviikko on 26. helmikuuta alkaen perjantaihin 2. maaliskuuta asti. Kainuun prikaatin sotilaspoliisit aloittavat harjoituksensa kuitenkin Kuopiossa jo tällä viikolla torstaina 22. helmikuuta.

Viikonlopusta 24. helmikuuta asti Pelastusopiston harjoitusalueelta voi kuulua laukausten ääniä harjoituksen vuoksi.

Varsinaisen harjoitusviikon aikana harjoituskohteissa näkyy maastopukuisia sotilaita rynnäkkökivääreineen. Varusmiehillä ja reserviläisillä on puolustusvoimien maastopuku ja sen vasemmassa hihassa Suomen lippu.

Lisäksi harjoituskohteissa on erotuomareita, kouluttajia ja opasvarusmiehiä. Heidät erottaa muun vaatetuksen päällä olevasta keltaisesta huomioliivistä. Keltaliivisiltä voi tarvittaessa kysyä, voiko alueella liikkua tai jos harjoituksesta on muuta akuuttia kysyttävää.

Kainuun prikaatin mukaan tarkoitus on kuitenkin haitata mahdollisimman vähän muuta liikennettä.

Sotilasasuiset harjoituksen osallistujat voivat silti herättää kaupungilla huomiota. Puolustusvoimat on varannut harjoitusviikon ajaksi kansalaisia varten infonumeron 0299 451 964, jos kansalaisilla on jotain akuuttia kysyttää harjoitusjoukkojen liikkumisesta Kuopiossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut