Tietosuoja kiristyy: Nimitaulut saattavat kadota porraskäytävistä

Kari Manninen

On mahdollista, että taloyhtiöt joutuvat luopumaan porraskäytäviensä nimitauluista Suomessa. Syynä on EU:n yleinen tietosuoja-asetus, jota sovelletaan jäsenvaltioissa sellaisenaan 25. toukokuusta alkaen. Siihen asti Suomessa sovelletaan nykyistä henkilötietolakia.

Kiinteistöliitosta apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo, että tietosuoja-asetukseen liittyvä lainsäädäntö tulee voimaan toukokuussa, jolloin henkilötietojen käsittelyä koskevia määräyksiä on sovellettava myös asunto-osakeyhtiöissä.

– Tulee pohdittavaksi, onko rappukäytävän nimilappu henkilörekisteri. Linjausta ei ole, mutta jos esimerkiksi nimi on harvainainen, se on henkilötieto. Muissa Euroopan maissa ei ole nimitauluja. Voi olla, että siitä luovutaan Suomessakin EU:n tietosuoja-asetuksen hengen mukaisesti, Pynnönen arvioi.

Nykyään älylukkoja tai kameravalvontaa harkitsevan taloyhtiön on huolehdittava voimassa olevan henkilötietolain noudattamisesta. Elektroninen lukitusjärjestelmä kerää tietoa asukkaiden liikkeistä ja muodostaa näin henkilötietolain tarkoittaman henkilörekisterin. Taloyhtiö on rekisterinpitäjänä vastuussa henkilötietoja koskevien säännösten noudattamisesta.

Pynnönen kertoi uudistuksista ammatti-isännöitsijöille ja myöhemmin kiinteistöillassa keskiviikkona Kuopiossa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut