Pieni jääkausi voi olla jo kulman takana: Maunderin minimi runteli Suomea

Auringon seuraavaa aktiivisuusminimiä on ennustettu vuodelle 2020. Tutkijoiden mukaan minimijaksosta voi tulla tavallistakin pidempi. Olli Herranen

Jukka-Pekka Räsänen

Auringon säteily saattaa himmetä tulevina vuosina niin, että Maapallon keskilämpötila viilenee. Tutkijat puhuvat niin sanotusta suuresta minimistä, jolloin Auringon säteily putoaa pienemmälle tasolle tavanomaista pidemmäksi aikaa.

Auringon aktiivisuus ja auringonpilkkujen määrä vaihtelee noin 11 vuoden sykleissä johtuen Auringon magneettikentän kääntyilystä. Auringon seuraavaa aktiivisuusminimiä on ennustettu vuodelle 2020.

Seuraavaa suurta minimiä on verrattu jopa niin sanottuun Maunderin minimiin. Maunderin minimi oli vuosiin 1645-1715 osunut kausi, jolloin auringonpilkut olivat hyvin harvinaisia ja menossa oli pieni jääkausi. Talvet olivat tuolloin niin kylmiä, että jopa Lontoon läpi virtaava Thames-joki jäätyi.

Erityisesti vuodet 1695-1697 olivat Pohjois-Euroopassa harvinaisen kylmiä. Suomessakin viljasadot jäivät epätavallisen niukoiksi tai menetettiin jopa kokonaan. Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa jopa kolmannes väestöstä kuoli tuolloin nälkään ja tauteihin.

Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan seuraavan ennustetun suuren minimin aikana Auringon ultraviolettisäteily vähenee vielä seitsemän prosenttia normaalista 11 vuoden jakson minimistä.

Sen uskotaan viilentävän Maapallon keskilämpötilaa ja hidastavan ilmastonmuutosta, mutta vain vähän.

Ilmatieteen laitoksen mukaan epäsuorien todisteiden perusteella tiedetään, ettei Maunderin minimi ollut mitenkään ainutlaatuinen jakso historiassa, vaan vastaavanlaisia ”suuria minimejä” on esiintynyt viimeisten 10 000 vuoden aikana parikymmentä.

Myöskään Ilmatieteen laitoksen mukaan auringonpilkkujen mahdollinen merkittävä väheneminen tulevaisuudessa ei vaikuttaisi Maapallon ilmastonmuutokseen kuin hyvin pienellä osuudella.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut