Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Grahn-Laasonen: VM oli jo luvannut rahoitusratkaisun perhevapaauudistukseen

Valtiovarainministeriö (VM) oli jo etsinyt perhevapaauudistukseen rahoitusratkaisun, jossa julkiseen talouteen syntyvä 80–100 miljoonan euron aukko olisi katettu. Asian vahvistaa STT:lle opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, jonka mukaan VM:n rahoitusratkaisu on ollut neuvottelupöydässä tiedossa jo ainakin pari viikkoa.

– Alusta alkaen on ollut selvää, että kun halutaan parantaa naisten työllisyyttä, se lisää varhaiskasvatuksen kysyntää ja kustannuksia, Grahn-Laasonen sanoo.

Grahn-Laasosen mukaan uudistuksen ei pitänyt alun alkaenkaan olla julkisen talouden kannalta kustannusneutraali, vaan etuusmuutoksien kannalta kustannusneutraali. Eli jos esimerkiksi isille tulisi uudessa mallissa uusia etuuksia, jostain muusta etuudesta pitäisi leikata.

– Varhaiskasvatuksen kysynnän lisääntymisestä koituvia kustannuksia olemme koko prosessin ajan suunnitelleet kompensoitavan kunnille, kuten asiallisesti kuuluu, Grahn-Laasonen sanoo.

Kysynnän lisääntyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että nykyistä useampi lapsi olisi varhaiskasvatuksessa. Grahn-Laasosen mukaan kokoomus oli ja on valmis panostamaan perhevapaauudistukseen kuntien resursseja lisäämällä.

Keskustaa on rieponut mallissa eniten etuuksien kuten kotihoidon tuen leikkaaminen. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo uudistuksen kaatuneen yksiselitteisesti rahapulaan.

– Hyvää uudistusta on vaikea tehdä ilman rahaa. Vaikka tahtoa oli, niin rahat puuttuivat. Se malli, joka oli pöydällä, olisi johtanut leikkauksiin esimerkiksi kotihoidon tuesta, ja sitä emme pitäneet hyvänä, Kaikkonen sanoo.

Hänen mukaansa perhevapaauudistuksen pysäyttämisestä päätti yksin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

– Minun kokonaisarvioni oli, ettei pöydässä olleilla reunaehdoilla olisi saatu tasapainoista uudistusta, joka olisi vastannut niin perheiden, työelämän kuin tasa-arvon tarpeisiin. Siinä onnistuminen vaatii uuden yrityksen seuraavalta hallitukselta. Työllisyysvaikutukset olisivat jääneet myös verrattain pieneksi, Saarikko perusteli Facebookissa.

Saarikonkin mielestä teoriassa hyvältä vaikuttanut uudistuksen pohja olisi lyhyellä tähtäimellä näyttäytynyt perheille leikkauksena.