Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Guatemalan viidakosta löytyi laajat maya-rauniot

Guatemalassa tutkijat ovat löytäneet laajan, aiemmin tuntemattoman maya-intiaanien yhdyskunnan rauniot, jotka ovat keskellä tiheää viidakkoa.

Viidakosta hahmottui laserteknologian avulla yli 60 000 rakennelmaa. Niiden joukossa on muun muassa taloja, palatseja, teitä, linnoituksia ja kastelukanavia. Löytöihin kuuluu myös Tikalissa sijaitseva 30-metrinen pyramidi, jota pidettiin aiemmin tavallisena kukkulana. Lisäksi Tikalista löytyi 14 kilometriä pitkä muuri.

BBC:n mukaan käytetyllä menetelmällä pystytään digitaalisesti tutkimaan, mitä puiden latvustojen alla on. Viidakkoa kuvataan helikopterista tai lentokoneesta.

– Enää ei tarvitse katkaista puita nähdäkseen, mitä alapuolella on, kuvaa projektissa mukana ollut tutkija Marcello Canuto.

Noin 2 100 neliökilometrin alue sijaitsee Petenistä Guatemalan pohjoisosista. Löytö tehtiin jo tunnettujen maya-kaupunkien läheltä.

Canuto arvioi, että löytö merkitsee vallankumousta mayojen tutkimuksessa. Hänen mukaansa maya-väestön kooksi arvioidaan nyt kymmenen miljoonaa, joka on paljon aiempia arvioita suurempi luku.

Maya-kulttuurin kukoistuskausi ajoitetaan vuosien 250 ja 950 välille. Kulttuuri levisi nykyisten Meksikon ja Guatemalan alueille sekä osiin Belizeä, El Salvadoria sekä Hondurasia.