Tähtiharrastaja poimi odottamattoman signaalin Maan kiertoradalta

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on vahvistanut, että sen kauan kadoksissa ollut satelliitti on löytynyt sattumalta ja mahdollisesti toimintakuntoisena.

Tähtiharrastaja Scott Tilley poimi kadonneen satelliitin signaalin vahingossa tammikuussa. Vapaa-ajallaan vakoilusatelliittien radiosignaaleja havainnoiva Tilley oli etsimässä Yhdysvaltain Zuma-satelliittia, mutta löysikin yllätyksekseen odottamattoman signaalin. Hän tunnisti, että signaalin lähettäjä oli Nasan IMAGE-satelliitti, johon oli menetetty yhteys jo vuonna 2005.

Tällä viikolla Nasa vahvisti, että signaalin lähettäjä on todellakin IMAGE. Nasan satelliitista keräämien tietojen perusteella ainakin sen pääohjausjärjestelmän pitäisi olla vielä toimintakunnossa.

Nasan insinöörit jatkavat vielä satelliitin lähettämän datan analysointia selvittääkseen IMAGEn tämänhetkisen tilan.

IMAGE laukaistiin kiertoradalle maaliskuussa 2000. Nasa menetti yhteyden satelliittiin joulukuussa 2005. IMAGE on ensimmäinen Maan magneettikentän kuvaamiseen tarkoitettu satelliitti.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut