Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla

Vaaratilanne sattui aamulla puoli kymmenen aikaan. Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Vakavassa vaaratilanteessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ollut kone oli matkalla Helsingistä Riikaan, ja kyydissä oli 60 matkustajaa, kertoo Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä STT:lle. Kyseessä oli Finnairin lento, jota operoi lentoyhtiö Norra. Kone oli ATR-potkuriturbiinikone.

– Kone lensi ja laskeutui Riikaan täysin normaalisti, Tallqvist sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on käynnistänyt alustavan tutkinnan aamulla puoli kymmeneltä sattuneesta vakavasta vaaratilanteesta. Lennonjohto oli antanut matkustajakoneelle lähtöluvan kiitotielle, vaikka alueella oli samaan aikaan ollut luvallisesti kolme työkonetta.

Kiitotielle oli menossa kentänhoitotehtäviin kaksi traktoria ja lumilinko, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi. Hänen mukaansa tämänhetkisten tietojen perusteella käsitys on, että nousuun lähtenyt lentokone ohitti yhden traktorin ja lumilingon ja lensi toisen traktorin yli.

– Tutkatallenteesta näyttää siltä, hän sanoo.

 

"Tilanne ei selvästi ollut lennonjohdon hallinnassa"

 

Nurmi sanoo, että lennonjohto ilmoitti vakavasta vaaratilanteesta Otkesille.

– Tilanne ei selvästi ollut lennonjohdon hallinnassa. Jos työkone saa luvan olla kentänhoitotyössä kiitotiellä, täytyy voida luottaa siihen, että kukaan ei päästä siihen lentokonetta. Ja taas jos lentokone saa lähtöselvityksen kiitotielle, sen täytyy voida luottaa, että kukaan ei päästä sinne työkoneita tai muutakaan.

– Meidän käsityksemme on, että työkoneet ja lentokone ovat kumpikin käyttäytyneet niin kuin on pitänytkin, Nurmi sanoo.

Tässä vaiheessa on epäselvää, ovatko lentokoneen miehistö tai kentänhoitajat lainkaan huomanneet vaaratilannetta. Otkes koettaakin nyt saada selkoa tapahtumiin kuulemalla avainihmisiä eli lennonjohtajaa, työkoneen kuljettajia ja lentokoneen ohjaajia.

– Sitten on tallenteita sekä kentän päästä että lentokoneen puolelta. Sen jälkeen rupeamme katsomaan erinäköisiä ohjeistuksia, Nurmi kertoo.

Hän arvioi, että tapauksen tutkinta kestää ainakin puoli vuotta.

Finavialta ei kommentoida, onko se aloittanut tai aikeissa aloittaa omaa tutkintaa asiasta.

– Meillä on sellainen kanta, että Otkes vastaa tiedottamisesta, sanoo Anniina Palkonen Finavian viestinnästä STT:lle.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut