Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riistakeskus hylkäsi poikkeusluvat - metsästäjät olisivat halunneet ampua neljä sutta Ylä-Savosta

Suomen Riistakeskuksen mukaan Ylä-Savossa ei ole tällä hetkellä perusteita poikkeusluvan saamiseksi susien ampumiselle. Riistakeskus hylkäsi poikkeuslupahakemuksen, jossa haettiin lupaa ampua neljä sutta Sonkajärven, Vieremän ja Kajaanin alueella.

Haetut luvat koskivat niin sanottua Marttisenjärven laumaa, joka liikkuu Ylä-Savon ja Kainuun rajalla, sekä pantasusi Unnan laumaa ja muuta lähialuetta Sonkajärvellä. Kahden tiedossa olevan lauman lisäksi poikkeusluvan hakijan mukaan pelkona on uuden lauman syntyminen Sonkajärvelle.

Hylkäyspäätöksen mukaan alueilla on tapahtunut pitkällä ajalla eli viime elokuun ja tämän vuoden tammikuun välillä kuitenkin vain yksi koiravahinko eli susi tappoi yhden koiran Sonkajärvellä Unnan reviirillä viime lokakuussa.

Riistakeskuksen kotieläinvahinkorekisterin mukaan koiravahinko katsottiin 6 250 euron arvoiseksi.

Lisäksi alueen ulkopuolella susi tappoi 4 300 euron koiran marraskuussa.

Riistakeskuksen mukaan yksi suden aiheuttama koiravahinko hakemusalueella ja toinen sen lähialueella eivät luo edellytyksiä poikkeusluvan myöntämiseksi suden metsästystä varten.

Riistavahinkorekisterin mukaan hakemusalueilla on ollut myös suhteellisen vähän suden tekemiä pihakäyntejä eli susi on kulkenut läheltä asuinrakennusta tai esimerkiksi maatilarakennusta.

Kielteisen päätöksen mukaan myöskään Itä-Suomen tai Oulun poliiseilla ei ole vireillä toimenpiteitä häirikkösusien takia. Alueilla ei ole suunnitteilla susien karkotuksia esimerkiksi toistuneiden pihakäyntien takia.

Poikkeuslupahakemuksen mukaan susia pitäisi metsästää, koska hakijasta petoja on liikaa ja susien metsästystä tulisi sallia myös sosiaalisista syistä. Hakemuksen mukaan opetuskustannukset nousevat, kun lapsille järjestetään koulukyytejä susipelon takia. Susipelko haittaa hakemuksen mukaan myös karjataloutta, kun eläimiä ei uskalleta laiduntaa kaikkialla tai ainakaan valvomatta.

Riistakeskus selvitti Vieremän, Sonkajärven ja Kajaanin kunnilta, ettei niissä ole ollut tarvetta koulukyytien järjestämiseen susien takia. Kuntien mukaan tällaiselle ei ollut mitään tarvetta lukuvuoden aikana.

Riistakeskuksen käytettävissä olleiden tietojen mukaan susien käyttäytymisessä alueilla ei ole siis kaikkiaan todettu poikkeavuutta. Lisäksi susien aiheuttamat vahingot olovat olleet vähäisiä eikä tällä hetkellä nähtävissä ole uhkaa merkittävien vahinkojen syntymiselle.

Lisäksi susien liikkuminen pihoissa on ollut satunnaista.

Susi on rauhoitettu eläin. Riistakeskus voi kuitenkin myönää suden tappamiseen poikkeusluvan, jos siihen on perusteita.

Luonnovarakeskuksen lausunnon mukaan Suomessa oli viime vuoden maaliskuun alussa 150-180 sutta. Määrä oli vuoden aikana laskenut noin neljänneksellä.