Osaamiskartoitukset: Pohjois-Savosta löytyi yli 60 piilotyöpaikkaa

Kari-Pekka Issakainen

Savon Yrittäjien Yritys oppii ja menestyy -palvelu (YOM) on tehnyt kahden vuoden aikana yli 400 osaamiskartoitusta yrittäjien ja yritysten henkilöstön kanssa. Osaamisvajeet on keskusteltu lähes 900 henkilön kanssa.

Osaamiskartoituskäynneillä yrityksistä on löytynyt useita piilotyöpaikkoja. Yhteensä 40 työpaikkaan työntekijää on lähdetty palkkaamaan heti ja lisäksi työpaikkoja, joiden täyttämiseen on tarve seuraavan 1-5 vuoden sisällä, on löytynyt yli 60.

– Selkeä syy piilotyöpaikkojen löytymiseen on se, että yrittäjät kokevat työntekijän julkisen hakemisen raskaana ja vaivalloisena prosessina. Tässä tilanteessa olemme kertoneet yrityksille niin sanotun hiljaisen haun mahdollisuuksista, joita tarjoavat muun muassa erilaiset työllistämishankkeet eripuolilla Pohjois-Savoa. Tiedon välittäminen yrittäjille ja yrittäjiltä muille on näin yksi tärkeimmistä tehtävistämme kentällä, YOM-hankkeen projektipäällikkö Mia Hakulinen toteaa tiedotteessa.

Parin tunnin osaamiskartoituksessa yrittäjän kanssa mietitään tarvetta myös työharjoittelijoille, uusille työntekijöille sekä keskustellaan esimerkiksi vastavalmistuneiden osaamisvajeista yritysten näkökulmasta.

Työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima Työelämä 2020 -hanke on kehittänyt yhteistyössä muun muassa työmarkkinajärjestöjen kanssa Kehittämispolku-testin, jonka avulla yritys voi kartoittaa työpaikan tilaa ilmaiseksi. YOM-palvelu otti Kehittämispolku-testin osaksi osaamiskartoituskäyntejä syksyllä 2017 ja syksyn aikana testin teki yhteensä 20 yrityksessä 110 henkilöä.

– Testin avulla löytyi myös sellaisia kehityskohteita, joita ei aiemmissa osaamiskartoituksissa ollut ilmaantunut. Nyt tarkoituksena on tiivistää yhteistyötä alueen ELY-keskuksen kanssa, jotta yritykset saisivat uudenlaisia palveluita esimerkiksi näihin Kehittämispolku-testissä ilmenneiden kohtien parantamiseen, Hakulinen jatkaa.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut