Nasan luotaimen kuva Jupiterista mykistää kauneudellaan

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on julkaissut tuoreen Juno-luotaimen ottaman kuvan Jupiterista.

Joulukuussa otetussa kuvassa erottuvat varsin selkeästi kaasujättiläisen pilvivyöt sekä planeetalla raivoavat myrskyt. Kuvanottohetkellä Juno oli noin 13 600 kilometrin päässä Jupiterin pilvien yläpuolella.

 

Juno on ottanut aiemminkin komeita kuvia aurinkokuntamme suurimmasta planeetasta. Viime vuonna Nasa julkaisi Junon ottamia kuvia Jupiterin suuresta punaisesta pilkusta.

Suuri punainen pilkku on jättiläismäinen pyörremyrsky, joka on vaeltanut planeetalla jo satojen vuosien ajan. Ensimmäiset todistettavat havainnot pilkusta tehtiin vuonna 1830, mutta sen uskotaan olleen olemassa jo yli 350 vuoden ajan. Kooltaan myrskyn on laskettu olevan 1,3 kertaa Maan levyinen.

Oheinen kuva näyttää Jupiterin suuren punaisen pilkun todellisissa väreissä, eli sellaisena jona ihmiset sen näkisivät Juno-luotaimen sijainnista tarkasteltuna.

– Satojen vuosien ajan tiedemiehet ovat tarkkailleet, ihmetelleet ja teoretisoineet Jupiterin suurta punaista pilkkua. Nyt meillä on kaikkien aikojen parhaat kuvat tästä ikonisesta myrskystä, Junon päätutkija Scott Bolton intoili Nasan verkkosivuilla.

 

 

Toukokuussa Juno otti kuvan Jupiterin "helminauhasta". Kolme valkoista ovaalinmuotoista täplää planeetan kaasukehässä ovat itse asiassa valtavia myrskyjä. Niiden mittakaavasta kertoo paljon se, että jokainen täplä on Maapalloa leveämpi. Myrskyt raivoavat Jupiterilla satojen kilometrien tuntivahdilla.

Kuvassa näkyvillä vaaleilla alueilla planeetalla vaeltava kaasu on nousemassa ylöspäin. Tummilla alueilla kaasu on puolestaan laskeutumassa alemmas.

Juno laukaistiin matkaan elokuussa 2011. Se saapui Jupiterin kiertoradalle heinäkuussa 2016. Luotaimen tehtävänä on tutkija Jupiterin pilviä sekä planeetan revontulia. Tarkoitus on oppia ennemmän planeetan syntyperästä, rakenteesta, kaasukehästä sekä magneettikentästä.

Jupiter on aurinkokunnan planeetoista suurin. Sen massa on noin 2,5 kertaa niin suuri kuin muiden planeettojen massat yhteensä. Se on massaltaan noin tuhannesosan Auringosta ja yli 317 kertaa niin suuri kuin Maa. Jupiterin ympärillä on renkaat ja ainakin 63 kuuta.

Päivä Jupiterissa on arvioiden mukaan noin 10 tunnin pituinen. Yksi vuosi planeetalla kestää 12 Maan vuotta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut