Meteoriitti putosi metrien päähän lapsista vuonna 1998: nyt tutkijat ovat tehneet samasta kivestä kiinnostavan löydön

Tutkijat ovat löytäneet elämän ainesosia kahdesta vuonna 1998 Maahan syöksyneestä meteoriitista, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun meteoriiteista löydetään samaan aikaan merkkejä sekä nestemäisestä vedestä että monimutkaisista orgaanisista yhdisteistä, kuten hiilivedyistä ja aminohapoista.

Ensimmäinen meteoriitti putosi Yhdysvaltain Texasiin maaliskuussa 1998. Meteoriitti herätti tuolloin paljon huomiota, sillä se syöksyi vain metrien päähän koripalloa pelanneista lapsista. Meteoriiteista toinen syöksyi Marokkoon saman vuoden elokuussa.

Uudet havainnot tehtiin tutkijoiden selvitettyä meteoriiteista löydettyjen suolakiteiden koostumusta. Noista kiteistä löytyi muun muassa mikroskooppisia jälkiä vedestä.

Löydöt eivät tarjoa vielä suoria todisteita elämästä Maan ulkopuolella. Tutkijat ovat löydöistä silti innoissaan.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme löytäneet runsaasti orgaanista materiaa yhdessä nestemmäisen veden kanssa, joka on todella tärkeää elämän synnylle ja monimutkaisten orgaanisten yhdisteiden alkuperälle avaruudessa, tutkija Queenie Chan huomauttaa.

Nestemäistä vettä pidetään ensisijaisen tärkeänä elämän synnyn kannalta. Aminohappoja puolestaan tarvitaan proteiinien muodostumiseen. Kun näitä elämän ainesosia löydetään samasta paikasta, ei ole kaukaa haettua, että elämää voisi joskus löytyä myös Maapallon ulkopuolelta.

– Kaikki viittaa siihen, että elämän synty on mahdollista muuallakin, Chan uskoo.

Tutkijat pääsivät myös jyvälle kyseisten meteoriittien mahdollisesta alkuperästä. Yksi vaihtoehto on asteroidi Hebe, joka on monien Maahan pudonneiden meteoriittien alkulähde. Myös asteroidivyöhykkeellä sijaitsevaa kääpiöplaneetta Cerestä pidetään tutkittujen meteoriittien mahdollisena syntypaikkana.

Kahden eri meteoriitin suolakiteiden samankaltaisuudesta tutkijat ovat päätelleet, että asteroidit tai kääpiöplaneetat, joilta ne ovat saaneet alkunsa, ovat mahdollisesti muinoin törmänneet keskenään, jolloin niiden ainekset ovat sekoittuneet. Tämä antaisi selityksiä sille, kuinka orgaaninen aines voi siirtyä avaruudessa paikasta toiseen.

 

Viime vuonna Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Dawn-avaruusluotain löysi todisteita orgaanisesta materiaalista kääpiöplaneetta Cereksellä.

Dawn havaitsi orgaanisia molekyylejä kääpiöplaneetan pohjoisella pallonpuoliskolla sijaitsevasta Ernutet-kraaterista. Orgaaniset molekyylit ovat tutkijoiden kannalta kiinnostavia, sillä ne ovat ainakin nykytiedon valossa välttämättömiä elämän synnylle.

Tutkijat uskovat, että Cerekseltä löytynyt orgaaninen materiaali on saanut alkunsa kääpiöplaneetalla eikä se ole siis saapunut sinne esimerkiksi meteoriittien mukana.

Jo aiemmin Cerekseltä on havaittu karbonaatteja, suoloja ja savia, jotka antavat todisteita kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa tapahtuneeseen kemialliseen aktiivisuuteen. Myös nyt havaittujen orgaanisten ainesten uskotaan syntyneen mahdollisesti vesipitoisessa ympäristössä.

Cereksen pinnan alla on ollut aiemmin nestemäistä vettä. Tiettävästi vettä on myös jään muodossa kaikkialla Cereksellä.

Ceres on Marsin ja Jupiterin välisen asteroidivyöhykkeen suurin kappale. Kääpiöplaneetan massa on jopa kolmannes asteroidivyöhykkeen yhteenlasketusta massasta.

Aiheesta tehty tutkimus

Lähteenä myös Berkeley Lab

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut