Nasa: Marsista on tehty merkittävä löytö

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan MRO-luotain on havainnut Marsin pinnalta kahdeksan aluetta, jossa planeetan pinnanalaiset paksut vesijäävarannot ovat osittain paljastuneina.

Löytö on varsin merkittävä, sillä jyrkänteiden reunojen paljastaman vesijään uskotaan olevan verrattain puhdasta ja kaiken lisäksi se on melko lähellä planeetan pintaa: jää lepää paikoin vain yhden tai kahden metrin paksuisen kivi- ja pölykerroksen alla.

Vesijäätä on lisäksi paljon: paljastuneet kerrokset ovat paikoin yli sadan metrin paksuisia.

Helposti saatava vesijää voisi auttaa paljon tulevia miehitettyjä Mars-lentoja. Marsiin vietävän tavaran määrä voisi vähentyä huomattavasti, mikäli Marsissa pystytään hyödyntämään sikäläisiä vesivarastoja.

– Astronautit voisivat vain mennä sinne lapion ja ämpärin kanssa ja ottaa kaiken tarvitsemansa veden, tutkija Shane Byrne Arizonan yliopistosta kuvailee.

Nyt havaitut vesijäävarannot löytyivät planeetan keskiosista.

Nasa kertoi jo viime syksynä tutkijoiden tulleen Mars Odyssey -avaruusluotaimen neutronispektrometrin keräämää dataa analysoimalla siihen tulokseen, että punaisen planeetan päiväntasaajalla on luultavasti merkittävä määrä jäätynyttä vettä.

Vesijään uskottiin jo tuolloin sijaitsevan Marsin pinnan alla. Löytö oli sikäli odottamaton, sillä tutkijat eivät uskoneet, että Marsin päiväntasaajalla voisi olla vesijäätä.

Tutkijoille on mysteeri, miten vesijää on pystynyt säilymään Marsin päiväntasaajalla. Joidenkin teorioiden mukaan jään ja pölyn sekoitus olisi voinut kulkeutua Marsin kaasukehän kautta napaseuduilta planeetan kallistuskulman ollessa nykyistä suurempi. Tämä tapahtui kuitenkin vähintään satojatuhansia vuosia sitten, eikä vesijään uskottu säilyneen näin pitkän aikaa seudulla.

Nyt löydetyn vesijään uskotaan varastoituneen alunperin lumena.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut