Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsa Man ja Kone Man tubettavat täpöllä - Peräkylän pressuhallista hyvää päivää

Yksi vaihtoehto on juuva viinoo. Alakoholisoetua.

– Parempi vaihtoehto on tupettoo, sanoo mies sarkatakissaan.

Takki on repaleinen ja paikoin kokoon kursittu.

Päässä on raitapipo, jonka sinapinsävyisyydelle kalpenisi 70-luvun tapettikin.

Kun Timo Juvonen nakkaa omat vaatteensa eteisen penkille, pujottautuu sarkatakkiin ja raitapipoon ja lodduuddaa savoa entistäkin savommin, hänestä tulee Metsa Man.

Tämä Metsa Man on setä, joka on tehnyt YouTubeen kiihtyvällä tahdilla 550 videota vuodesta 2014 lähtien.

Jotain mittakaavasta kertoo se, että ensimmäisellä videolla on nyt 92 000 katselukertaa. Videolla Metsa Man esitteli Kellfri-minikaivuria, jonka oli juuri ostanut.

– Vieläkin hämmästyttää, että täältä peräkylän metsän keskeltä tubettaa ja joku vielä katsoo, Juvonen sanoo.

Peräkylän metsällä Juvonen tarkoittaa Tuusniemen Kosulaa.

Kylä on lähellä Pohjois-Karjalan rajaa, ja jokaisen kunnon kylän tavoin siellä oli joskus neljä kauppaa ja virkeitä kouluja.

Nyt lapsiperheitä on pari.

– Kun virikkeitä on keksittävä itse, kyllä tämä videoiden tekeminen on huomattavasti terveempi harrastus kuin juominen, Juvonen sanoo.

Metsa Manin YouTube-kanavalla on videoita laidasta laitaan ja sen yli.

Valtaosaa yhdistää omien askareiden kuvaus ja kameralle höpöttely. Juvosen ja hänen isänsä asuttamalla räntsillä riittää lääniä, tekemistä ja koneita kaivureista pyöräkoneisiin.

Huumori on pinnassa, mutta on videoissa myös asiaa.

Koneharrastajien keskuudessa videot ovat suosittuja, sillä yleensä niissä räpelletään vehkeitä.

Tiedonhalusta lähti myös Juvosen oma kipinä kuvaamiseen. Hän suunnitteli Kellfri-kaivurin ostoa ja etsi netistä videoita, joissa joku olisi esitellyt kaivuria.

– Ei vaan löytynyt. Kun ostin kaivurin, päätin tehdä videon, jotta muut saisivat siitä apua.

Alkuun videot olivat raakaversioita. Sitten Juvonen päätti opetella editoinnin salat ja turauttaa pätkät nopeasti valmiiksi ilmaisohjelmalla.

Kynnystä omien touhujen kuvailuun ei ollut, eikä Juvonen stressaa sitä, mitä muut ajattelevat.

– Joku tykkää, joku ei. Teen omalla tyylillä ja itsekseen kun tekee, saa varmasti mieleisensä. Ei tänne crew’ta ole tulossa, mies nauraa.

Vaikka Metsa Man on hahmo, on se lähellä Timo Juvosta. Kiinnostuksen kohteet ovat täsmälleen samat.

Videoiden takia Timo Juvonen ei keksi työhommia, mitkä eivät olisi oikeasti asialistalla. Viihteellisempiä pläjäyksiä hän toki suunnittelee etukäteen.

Esimerkiksi legendaarisen mahtipontista Metsa Manin itsenäisyyspäivän paraatia Juvonen pähki pari viikkoa.

– En varmasti ole kiinnostava omana itsenäni, vaan Metsa Man on. En edes tykkää olla esillä, mutta se toinen minä ryömii sieltä jostakin. Jokin tässä hommassa koukuttaa ja pahasti.

Timo Juvosen työpaikalla Bernerin tehtaalla Heinävedellä työkaveritkin ovat hämmästelleet, että tuotevalmistaja Juvonen tubettaa.

– Eivät muutkaan tutut alkuun uskoneet, että minä teen tällaisia. Kun enhän minä normaalisti pidä meteliä itsestäni ja olen aika hiljainen.

Hiljaisuus on kaukana Metsa Manista.

Itseasiassa hahmo yritti heti alussa maailmanvalloitusta ja tubetti englanniksi. Sen takia metsämiehen tube-nimestä puuttuvat ään pilkut.

– Silloin kommentteja tuli ympäri maailman. Mutta oli se englannin kieli niin karmean kuuloista. Muutenkin oma ääni on kauheen kuulosta lässytystä.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Timo Juvonen on asunut Kosulan kylällä aina.

Pentuvuosina samassa Ranta-Kosulan koulussa oli myös muuan Ari Mehtonen.

Kirvesmiehenä työskentelevä Mehtonen, 47, palasi asumaan kotitilalleen Kuopiosta muutama vuosi sitten.

Nyt Mehtonen käppäilee Juvosen tiluksilla kameran kanssa. Kamera kuuluu asiaan, sillä Ari Mehtonen on yli 800 videota tehnyt Kone Man.

Metsa Man ja Kone Man istuvat keittiön pöytään, ja Timo Juvosen kasikymppinen isä kaataa kahvit.

Otto Juvonen ei ole koskaan katsonut poikien videoita.

– Enkä niistä oikein ymmärrä. Mutta on hyvä että aikansa kuluks jotain tekee, että on muutakin ajateltavaa kuin työ, isä-Juvonen sanoo.

Ari Mehtosellekin tubetus on väylä toteuttaa itseään.

Hän on videoilla välillä oma itsensä ja välillä heittäytyy roolihahmoihin eli hupihommiin.

– Minä tein alkuun videoita omalla nimelläni, enkä edes tiennyt, että Timokin tubettaa. On tämä älytöntä, että samalla kylällä on kaksi tällaista hurjaa, Mehtonen nauraa.

Kaksi tällaista hurjaa on sittemmin tehnyt muutamia videoita myös yhdessä.

Mutta pienestä pitäen kumpikin on tottunut touhuamaan enemmän yksin. He ovat molemmat ainoita lapsia ja tottuneet viihdyttämään itse itseään.

–  Mielikuvitusystäviä on ollut aina, Ari Mehtonen sanoo.

Jos ei Timo Juvonen ota stressiä katsojien kommenteista, Ari Mehtonen suhtautuu niihin herkemmin.

Alkuun oli vaikea käsittää, että joku alkoi urputtaa videoista.

– Ajattelin naiivisti, että teen tässä hauskuutta muillekin ja alkuaikoina oli kyllä järkytys millaista homohullukommenttia joiltakin tuli.

Vain yksi ihminen on sanonut päin naama, että mietihän vähän, sinulta menee maine.

Pöljäilypätkien tekemistä Mehtonen ei kuitenkaan aio lopettaa.

– Tiedän, että en ole näyttelijä enkä edes yhtään musikaalinen, mutta niin kauan kun poliisi ei kiellä minua tekemästä niin varmasti teen. Se on vaan niin hauskaa ja saa itsekin nauraa.

Suurin osa palautteesta on mukavaa. Sekä Metsa Manin ja Kone Manin seuraajat kiittelevät miehiä positiivisesta elämänasenteesta valituskulttuurin keskellä.

– Ihmiset tykkäävät siitä aitoudesta, että ollaan sellaisia kuin ollaan. Tämä ei ole mitään käsikirjoitettua tositelkkaria, Timo Juvonen kertoo.

Seuraajien kesken vaihdellaan myös mielipiteitä siitä, miten käynnissä olevat koneiden kunnostusrojektit, hitsaushommat ja muut kannattaisi toteuttaa.

Vaikka videobloggaaminen eli tubettaminen on lähtökohtaisesti tietyn sukupolven juttu, aikuistubettajien nousu ilahduttaa tietysti Tuusniemen miehiä.

Toisiaankaan he eivät osaa kilpailijoina pitää, vaan hommia tehdään joskus myös yhteistyössä kohderyhmälle, joka näyttää pitkälti samalta kuin tekijät itse.

– Jokaisella sukupolvella on tietysti omat juttunsa asiassa kuin asiassa. En minä nuorten tekijöiden videoita katso, mutta tuskin ne muodikkaat Helsingin tubettajat katsovat meidänkään videoita, Timo Juvonen sanoo.

Hän kuvailee omaa asemaansa sanoilla aallonharjalla mutta samalla vastavirrassa.

Ari Mehtonen myhäilee vieressä.

– Ai niin Timo, onko sulla ollut koskaan videota trendaavissa videoissa, Mehtonen kysäisee.

– On ollut. En kyllä tiiä mitä se tarkoittaa. Onko se hyvä vai huono asia?