Savonia-palkinto Asko Sahlbergin ajankohtaiselle teokselle

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (vas.) luovuttaa palkinnon Asko Sahlbergille. Sahlberg sai Savonia-palkinnon jo toisen kerran. Marko Happo

Veera Jääskeläinen

Kuopion kaupungin myöntämän Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi on valittu kirjailija Asko Sahlberg. Sahlberg palkittiin romaanistaan Amandan maailmat, jonka teemoja ovat muun muassa turvapaikanhakijat sekä kantaväestön suhtautuminen heihin.

Palkintoraadin mukaan Amandan maailmat on "onnistuneesti tiivistetyllä kielellä kirjoitettu ajankohtainen teos. Se on taattua Sahlbergin tavaramerkiksi noussutta kuvausta rujosta ja melkeinpä luotaantyöntävästä maailmasta, jossa kuitenkin varjojen lomassa paikoin pilkistää valoakin."

Palkintosumma on 12 000 euroa.

Asko Sahlberg on syntynyt Heinolassa vuonna 1964. Ylioppilaaksi hän on kirjoittanut Vesannolla. Nykyään Sahlberg asuu Göteborgissa Ruotsissa.

Edellisen kerran Sahlbergille ojennettiin Savonia-palkinto tammikuussa 2003. Lisäksi hän on ollut muun muassa Finlandia-palkintoehdokkaana vuosina 2001, 2004 ja 2013, Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2006 ja Dublin Literature Award -ehdokkaana vuonna 2014.

Amandan maailmat on parhaillaan ehdolla myös Runeberg-palkinnon saajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.