Työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisestä sopu lähellä

SANNA NIKULA / STT

Työvoima- ja yrityspalvelut uusiksi myllertävä kasvupalvelulaki on nytkähtämässä eteenpäin. Laki on siirtämässä palvelut pois valtion vastuulta maakunnille. Tämän myötä nykyiset TE-toimistot ja ely-keskukset lakkaisivat.

Hallituspuolueet ovat olleet erimielisiä siitä, kenelle järjestämisvastuu annetaan. Siniset eivät ole tähän asti myöntyneet kokoomuksen ja keskustan marraskuussa tekemään kompromissiin, jonka mukaan kuntien muodostama kuntayhtymä voisi järjestää työllisyys- ja yrityspalvelut maakuntien sijasta.

Ehtona tässä olisi, että kuntayhtymän pitäisi tarjota samat palvelut koko maakunnan alueella. Maakunta voisi päättää, siirtääkö se järjestämisvastuun perustettavalle kuntayhtymälle.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) virkamiehet ovat koko ajan olleet sitä mieltä, että järjestämisvastuun olisi parasta olla maakunnalla, mutta jos se ei ole, niin sitä parempi, mitä suurempiin yksiköihin järjestämisvastuussa päästään. Pirstaloiminen kuntiin tai kaupunkeihin johtaisi TEM:in mukaan väistämättä oman edun tavoitteluun. Varsinkin työvoiman liikkuvuuden kannalta on ongelmallista, jos kunnat alkavat kilpailla keskenään.

Hallitus on jo aiemmin luvannut Uudellemaalle erillisratkaisun, jonka mukaan järjestämisvastuu saa olla pääkaupunkiseudun kuntayhtymällä.

 

STT:n tietojen mukaan kokoomuksen, keskustan ja sinisten vastuuministerit ovat ainakin hyvin lähellä yhteisymmärrystä, jos eivät ole jo löytäneet sitä kokonaan. Työministeri Jari Lindströmin (sin.) esikunnasta kerrotaan kuitenkin, että neuvottelutulosta ei vielä ole ja ministerit jatkavat asian parissa lomiensa jälkeen 12. tammikuuta. Muut vastuuministerit ovat Antti Häkkänen (kok.) ja Mika Lintilä (kesk.). Kasvupalvelulaki on tiettävästi pyörinyt myös trion eli hallituspuolueiden puheenjohtajien pöydällä.

Maakuntauudistukseen kytkeytyvän kasvupalvelulain piti olla eduskunnan käsissä yhtä aikaa muun maakuntapaketin kanssa kevättalvella. Siihen se ei ehdi, koska todennäköisesti tarvitaan uusi lausuntokierros, TEM:istä arvioidaan. Muutaman viikon myöhästyminen ei kuitenkaan tarkoita, että kasvupalvelulaki käsiteltäisiin kokonaan irrallaan muusta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut