Vaaleanpunainen oli ennen maskuliininen väri ja tytöt puettiin siniseen

Sininen puetaan edelleen useimmiten pojan päälle, kun taas vaaleanpunainen ohjautuu tytöille. Matti Tuovinen

Jukka-Pekka Räsänen

Oletko koskaan miettinyt, miksi tietyt värit yhdistetään ensisijaisesti poikien tai tyttöjen vaatteisiin? Kun vauva syntyy, hänelle hankitaan usein joko vaaleanpunaisia tai sinisiä vaatteita, riippuen onko uusi tulokas tyttö vai poika.

Vaaleanpunainen liitetään ensisijaisesti tyttöihin, kun taas sininen mielletään helposti poikien väriksi. Näin ei suinkaan aina ole ollut.

1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa äitejä kehotettiin pukemaan poikansa maskuliinisiin väreihin, kuten vaaleanpunaiseen, mikäli he tahtoivat näiden kasvavan miehekkäiksi.

Samoin tytöt kehotettiin pukemaan naisellisena pidettyyn siniseen.

Syytkin ovat järkeenkäypiä. Etenkin katolisessa Euroopassa sinistä pidettiin pitkään naisellisena värinä, sillä neitsyt Marian on oletettu pukeutuneen samaiseen väriin. Vaaleanpunainen puolestaan nähtiin poikamaisena versiona maskuliinisesta punaisesta. Punainen oli miehekäs väri jo antiikin Kreikassa, onhan se veren väri.

1900-luvun puolessa välissä useat länsimaiset mainostoimistot järjestivät suuria mainoskampanjoita, joissa vaaleanpunaista markkinoitiin ehdottoman naisellisena värinä. Tämä muutti ajattelutapaa varsin nopeasti, ja sen seuraukset ovat nähtävillä vielä tänäkin päivänä.

Lähde: Business Insider

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut