Eläinlääkärin joulumuistot: Koiralle kelpasi ruuaksi pelkkä kinkkuverkko, yleisin tapaus on suklaata syönyt koira

Kuvituskuva. EPA / Koen van Weel

Kia Kilpeläinen

Eläinlääkäri Hanna Lommi Kuopion Eläinlääkärikeskuksesta vastasi Savon Sanomien kysymyksiin lemmikkien joulusta.

 

Turvallisinta olisi pitäytyä lemmikin omassa ruuassa joulunakin, mutta lemmikeille tarkoitettuja herkkuja voi antaa kohtuullisissa määrissä. Ihmisten ruoat soveltuvat huonosti lemmikeille esimerkiksi niiden sisältämän liian suuren suolamäärän vuoksi. Lemmikeillä voi myös mennä maha sekaisin, jos ne saavat yhtäkkiä niiden normaalista ravinnosta poikkeavaa ruokaa.

 

Kuopion Eläinlääkärikeskus on antanut ohjeistuksen jouluruokien vaaroista.

Suklaa: Monen muun eläimen tavoin koira ei kykene hajottamaan kaakaon sisältämää teobromiinia.Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on teobromiinia ja sitä myrkyllisempi se on koirille.

Australianpähkinät eli makadamiat aiheuttavat joissakin koirissa hermostollisia oireita, kuten esimerkiksi lihaskramppeja, koordinaation puutetta ja syvää väsymystä.

Rasvainen ruoka: Vaikka koira kestää lihansyöjänä kovaa eläinrasvaa paremmin kuin ihminen, liika on liikaa.Rasvainen ateria altistaa varsinkin ennestään lihavan koiran haimatulehdukselle.

Rusinat eivät sovi koiralle.Niiden sisältämä ainesosa voi aiheuttaa rusinamyrkytyksen, jonka seurauksena voidaan todeta munuaisvaurioita.

Pullataikina: Kohoamassa oleva pullataikina houkuttelee monia koiria.Jos koira pääsee syömään taikinaa, se kohoaa mahassa ja käymisen sivutuotteena syntyy etanoli-alkoholia.

 

Lemmikkienkin kohdalla herkuttelussa kannattaa pitää mielessä kohtuus.

 

Yhdelle koiralle kelpasi kinkun puutteessa pelkkä kinkkuverkko. Onneksi tämä saatiin oksettamalla ulos, eikä suolistotukosta ehtinyt tulla.  Toiselle kaikkiruokaiselle koiralle oli puolestaan kelvannut tuikkukynttilät.

 

Sopimattomia asioita syöneet eläimet ovat yksi yleisimpiä joulun aikaan päivystykseen tulevien puheluiden aiheita, ja moni näistä eläimistä päätyy myös eläinlääkärin vastaanotolle hoidettavaksi. Suklaata syöneet koirat ovat ehkä tyypillisimpiä tapauksia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut