Savossa havaittiin perjantai-iltana voimakas valoilmiö: "Taivas meni täysin valoisaksi – kuului kaksi jyrähdystä"

Suomen taivaalla nähtiin perjantai-iltana voimakas valoilmiö. Savon Sanomiin yhteyttä ottanut Väinö Hytönen kertoo havainneensa taivaan halki lentäneen tulipallon Vesannolta käsin.

– Taivas meni täysin valoisaksi! Ja vähän ajan kuluttua kuului kaksi jyrähdystä, Hytönen kertoo.

Hän kuvailee jyrähdyksiä kovaäänisiksi, sillä muut perheenjäsenet olivat kuulleet äänet talon sisälle. Hytönen arvelee tulipallon tulleen lounaan suunnasta ja jatkaneen matkaansa koilliseen päin. Täysin varma hän ei suunnasta ole, sillä taivas oli tapahtumahetkellä pilvinen.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahtiin on perjantai-iltana tullut kirkkaasta tulipallosta lukuisia havaintoja eri puolilta Suomea. Havainnoissa tulipalloa on kuvailtu jopa täysikuuta kirkkaammaksi.

Taivaanvahtiin tulleiden havaintojen mukaan tulipallolla oli ollut perässään pitkä ja kirkas pyrstö. Joidenkin havaintojen mukaan tulipallo oli hiipunut kunnes oli leimahtanut uudestaan sinertävänä ja kadonnut tämän jälkeen. Keiteleeltä kirjatun havainnon mukaan taivas oli valjennut kuin päivällä ja noin minuutin päästä tästä oli kuulunut kova pamaus.

Havaitsijat olivat nähneet tulipallon noin kello 20:10–20:30. Ursan mukaan ensimmäiset havainnot ulottuivat Kuusamosta Turun seudulle asti. Alustavan mallinnoksen mukaan kappaleen lento on päättynyt Keski-Suomen tietämillä.

Tulipallohavainto tuli samaan aikaan Ursidien meteoriparven maksimin kanssa. Toistaiseksi ei ole tietoa, liittyykö tulipallo ursideihin.

Parven aktiivisuus jakautuu joulunaluspäiville, joten parven ursideja on joskus kutsuttu "joulutähdenlennoiksi". Aktiivisuusaikaa on 17.–26.12. ja maksimi on 22.12. Tunnin aikana olosuhteiden suosiessa ursideja saattaa nähdä tavallisesti 5–10 kappaletta. Parven meteorit ovat hitaita.

Marraskuussa Lapissa havaittiin harvinaisen voimakas tulipallo. Ilmiö sai tuolloin useat ihmiset soittamaan hätäkeskukseen. Inarin pelastuslaitoksen mukaan moni soittaja oli ensin ajatellut, että kyse on putoavasta lentokoneesta. Myöhemmin havainto kuitenkin varmistui meteoriitiksi.

Lapissa marraskuussa laajalti näkynyt tulipallo tallentui revontulisafareita järjestävän Aurora Service Toursin revontulikameraan. Yritys jakoi videon tapahtumasta Facebook-sivuillaan.

 

Lue lisää aiheesta

Mainos: Savon Media

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Pohjoissavolaisia pienyrittäjiä koulutetaan verkkokaupan ja somen saloihin

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut