Selvitys: Kolmasosa kuljettajista vilkuilee kännykkää autolla ajon aikana

Jerri Koskinen

Kolmasosa eli 32 prosenttia kuljettajista kertoi vilkuilevansa puhelinta ajon aikana satunnaisesti tai usein, mutta todennäköisesti ainakin sen piipatessa, ilmenee Liikenneturvan selvityksestä.

Kaksi viidestä kuljettajasta (41 prosenttia) kertoi puolestaan, ettei juuri koskaan katso puhelinta ajon aikana. Hieman tätä harvempi (27 %) kertoi katsovansa puhelinta vain auton ollessa pysähtyneenä, esimerkiksi liikennevaloissa.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu matkapuhelimen käytön moninkertaistavan onnettomuuteen joutumisen riskin. Riskialtteinta on tekstaaminen tai muu vastaava viestittely, koska se vie katseen, näpit ja ajatukset pois liikenteestä useiden sekuntien ajaksi.

Liikenteessä tilanteet vaihtuvat nopeasti ja yllättäviä tilanteita tulee eteen. Jos mieli ja katse ovat poissa liikenteestä, ei niihin ennätä reagoimaan ajoissa ja korjausliikkeet tehdään usein väärään suuntaan ja myöhässä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut