Pelastuslaitos osti palomiehille luotisuojaliivejä

Palomiehet saavat lisää suojavarusteita käyttöönsä. Agata Anttonen

Asta Tenhunen

Pohjois-Savon pelastuslaitos on ostanut luotisuojaliivejä pelastuslaitoksen työntekijöille.

Sisäministeriö kehotti Turun elokuisten puukotusten jälkeen pelastuslaitoksia selvittämään ballististen suojaliivien hankintaa henkilöstölleen. Monella pelastuslaitoksella ei ollut tämän tai ensi vuoden budjetissa varauduttu uusien turvallisuusvarusteiden hankintaan.

Kun Pohjois-Savon pelastuslaitos pyysi kuitenkin tarjouspyynnöt hankinnoista, osoittautuikin, että vaaditunlaisista suojaliiveistä tuli useita tarjouksia ja pelastuslaitos pystyi hankkimaan niitä viidelle paloasemalleen.

Uusia suojaliivejä hankittiin paloasemille, jotka ovat käytössä ympärivuorokauden. Niillä luotisuojaliivit sijoitetaan ensivasteyksiköihin eli yksiköihin, jotka voidaan hälyttää rikos-, onnettomuus- tai sairauskohtauspaikalle antamaan kiireellistä ensiapua, jos ambulanssit ovat esimerkiksi varattuja.

Ensivasteyksiköt voivat olla ensimmäisiä auttajia loukkaantuneen luona myös epäselvissä hyökkäystilanteissa, vaikka niihin lähtökohtaisesti menee poliisi ensimmäisenä.

Ballistinen suojaliivi suojaa esimerkiksi viilto- ja pistovammoilta ja vähentää luotien ja sirpaleiden osumien haittoja. Liivejä on eri suojaustasolla.

Yksittäinen suojaliivi painaa 1,6 kiloa, joten sitä ei käytetä jatkuvasti hälytystehtävillä, vaan hälytystehtävän mukaan.

Suojaliivit eivät ole henkilökohtaisia, vaan ne sijoitetaan yksiköittäin henkilöstön käyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.