Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Berliini muistelee joulumarkkinoiden kuorma-autoiskussa kuolleita

Saksassa muistellaan tänään viime vuoden joulumarkkinoille tehdyssä iskussa kuolleita. Kaksitoista ihmistä kuoli ja 70 loukkaantui, kun kuorma-auto ajoi joulumarkkinoille Berliinissä.

Breitscheidplatzilla sijaitsevassa kirkossa pidetään tänään muistotilaisuus, jossa pitää puheen liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier. Aukiolla vihitään 14-metrinen patsas uhrien muistolle. Illalla paikalla järjestetään ekumeeninen rukoushetki ja iskun hetkellä kirkon kelloja soitetaan 12 minuutin ajan.

Kuorma-autoiskun jälkiselvittelyjä on arvosteltu Saksassa rajusti. Liittokansleri Angela Merkel tapasi iskun uhrien perheet ensimmäistä kertaa vasta eilen, ja häntä onkin kritisoitu liian hitaasta toiminnasta.

Kurt Beck, jonka Saksan hallitus on asettanut arvioimaan iskun jälkiselvittelyjä, on todennut, että maanantain tapaaminen uhrien perheiden ja liittokanslerin kesken tapahtui liian myöhään.

– Kyse ei ollut pahantahtoisuudesta vaan väärinarvioinnista, Beck sanoi ZDF-kanavalle.

Viime viikolla Beck myös toi esille Saksan viranomaisten varsin kömpelön ja puutteellisen toiminnan iskun jälkeen. Uhrien perheille esimerkiksi ilmoitettiin kuolemantapauksista vasta kolme päivää iskun jälkeen. Omaisille lähetettiin myös lasku ruumiinavauksesta. Heitä varoitettiin myöhästyneen maksun seurauksista.

Saksan poliisia on arvosteltu rajusti siitä, ettei iskun tehnyttä tunisialaismiestä ollut karkotettu maasta, vaikka niin olisi pitänyt tapahtua.

Iskun teki tunisialainen Anis Amri, jonka turvapaikkahakemus oli hylätty. Mies oli saapunut Saksaan kesällä 2015 ja rekisteröitynyt useana eri henkilönä.

Sunnuntaina Welt am Sonntag -lehti kertoi, että Saksan tiedustelupalvelu oli seurannut tunisialaismiehen liikkeitä tiiviimmin kuin aikaisemmin on oletettu. Mitä ilmeisimmin miehen annettiin kuitenkin olla vapaalla jalalla, jotta hänen taustallaan vaikuttavat henkilöt saataisiin kiinni.

Amri pakeni iskun tehtyään Italiaan, jossa hän kuoli tulitaistelussa poliisin kanssa neljä päivää myöhemmin.