Bitcoinin arvo noussut rivakasti, asiantuntijat varoittelevat riskeistä

Bitcoinin arvo on noussut rivakasti viime viikkoina. Marraskuussa virtuaalivaluutan arvo nousi ensi kertaa yli 10 000 dollarin rajan, ja viime viikolla sen arvo nousi enimmillään lähes 17 000 dollariin. Tämän vuoden alussa bitcoinin arvo liikkui vain noin tuhannessa dollarissa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KAREN BLEIER

Virtuaalivaluutta bitcoinin arvo nousi enimmillään jo lähes 19 000 dollariin, kun bitcoin-futuurien pörssikauppa käynnistyi chicagolaisessa Cboe-pörssissä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Cboe on ensimmäinen merkittävä globaali pörssi, jossa voi käydä kauppaa bitcoinilla.

Futuuri on julkisesti noteerattu johdannaissopimus, jolla sitoudutaan ostamaan tai myymään tiettynä aikana tulevaisuudessa esimerkiksi tiettyä valuuttaa tai raaka-ainetta.

Kaupankäynti tammikuussa umpeutuvilla bitcoin-futuureilla alkoi 15 000 dollarin hinnalla, mutta hinta nousi kaupankäynnin edetessä enimmillään lähes 19 000 dollariin.

Voimakas kiinnostus bitcoin-kauppaa kohtaan johti siihen, että kaupankäynnin alkaessa Cboe-pörssin nettisivut jumiutuivat. Tämä ei pörssin mukaan kuitenkaan keskeyttänyt kaupankäyntiä, sillä kauppaa käydään nettisivuista riippumattomassa järjestelmässä.

Bitcoinin arvo on noussut rivakasti viime viikkoina. Marraskuussa virtuaalivaluutan arvo nousi ensi kertaa yli 10 000 dollarin rajan, ja viime viikolla sen arvo nousi enimmillään lähes 17 000 dollariin. Tämän vuoden alussa bitcoinin arvo liikkui vain noin tuhannessa dollarissa.

 

 

Viranomaiset ovat varoitelleet sijoittajia virtuaalivaluutoista, joiden arvo on perinteisesti heilahdellut voimakkaasti.

Myös Cboe on varautunut bitcoinin arvon voimakkaisiin heilahteluihin. Kaupankäynti bitcoinilla katkaistaan kahdeksi minuutiksi, jos hinta nousee tai laskee yli kymmenen prosenttia.

Markkina-asiantuntijat ovat varoittaneet bitcoinin sisältämistä riskeistä, ja Yhdysvaltain viranomaisia on kritisoitu siitä, että ne ovat sallineet bitcoin-kaupan käynnistymisen ilman riittävää riskien analysointia.

Bitcoin-kaupan uutuuden vuoksi useimmat rahoitusalan suurimmista toimijoista eivät ole vielä ryhtyneet tarjoamaan virtuaalivaluuttaan liittyviä palveluja. Suurimmista pankeista vain Goldman Sachs ja ABN Amro välittävät bitcoin-kauppoja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut