Eduskunta panosti 50 miljoonaa satavuotiaan Suomen lasten hyvinvointiin

Eduskunnan juhlapäätös on jatkumoa samassa salissa päivälleen 50 vuotta aiemmin tehdylle päätökselle, jolla perustettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto Sitra. Martti Kainulainen / Lehtikuva

TUOMAS SAVONEN / STT

Eduskunta juhlisti Suomen satavuotista itsenäisyyttä panostamalla itsenäisyyspäivän aattona kansakunnan tulevaisuuteen.

Eduskunta päätti juhlaistunnossaan lahjoittaa 50 miljoonan euron arvoisen osakepotin Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle. Säätiö käyttää lahjoitetun pääoman tuottoa Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden edistämiseen.

Asiasta päätettiin juhlavissa merkeissä, sillä juhlaistunnon aluksi kuultiin Kaartin soittokunnan fanfaariryhmän esittämä Suomi 100 -juhlafanfaari. Juhlaistuntoa olivat seuraamassa muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Kutsuvieraiden joukossa oli myös entisiä presidenttejä, pääministereitä ja muita politiikan silmäätekeviä.

Eduskunnan juhlapäätös on jatkumoa samassa salissa päivälleen 50 vuotta aiemmin tehdylle päätökselle, jolla perustettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto Sitra.

Lahjoitusasia oli ainoa juhlaistunnon asialistalla ollut asia.

– Säätiöt ja säädökset ovat vain keinoja, tavoitteena meillä kaikilla on luoda mahdollisimman onnellinen elämä jokaiselle suomalaiselle lapselle, luonnehti eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) juhlapäätöstä.

 

 

Lohelan puheen jälkeen istunnossa kuultiin eduskuntaryhmien edustajien juhlapäätökseen liittyvät puheenvuorot.

Puheissa katsottiin itsenäisen Suomen satavuotiaaseen historiaan ja kiiteltiin menneiden sukupolvien saavutuksia. Samalla katse käännettiin myös tulevaan.

– Yhtä tärkeää kuin historia, on katsoa eteenpäin. Emme kehitä Suomea menneelle ajalle, vaan tulevalle. Tämän päivän lapsille ja nuorille, niillekin, jotka eivät ole vielä edes syntyneet. Sitä alleviivaa myös tänään tehtävä juhlapäätös, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen uskoi, että Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiöön panostaminen tulee olemaan yhtä kauaskantoinen päätös kuin Sitran perustaminen aikanaan oli.

– Lastemme hyvinvointi ratkaisee itsenäisen Suomen tulevaisuuden, Jokinen painotti.

 

 

Puheissa kannettiin myös huolta Suomen kahtiajakautumisesta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Suomen menestystarina on tarina siitä, miten kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa.

– Näin on syntynyt luottamus siitä, että olemme samassa veneessä, Lindtman sanoi.

– Jotta voimme jatkossakin olla ylpeitä rakkaasta isänmaastamme, lastemme on voitava elää ympäristössä, jossa jokainen on arvokas, jossa ei esiinny vihapuhetta eikä kiusaamista erilaisuuden takia, jossa kunnioitetaan toista ihmistä, jossa jokainen voi oppia ja sivistyä, hän jatkoi.

Juhlaistunto päättyi kolminkertaiseen eläköön-huutoon isänmaalle, minkä jälkeen kansanedustajat ja heidän kutsuvieraansa siirtyivät kakkukahveille eduskunnan valtiosaliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.