Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus päätti lakkauttaa uusnatsien Pohjoismaisen vastarintaliikkeen

Pirkanmaan käräjäoikeus on määrännyt Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen toiminnan lakkautettavaksi.

Lakkautuspäätös koskee myös Pohjoinen perinne ry:n toimintaa sekä PVL:n suoria tai välillisiä alueosastoja.

Ratkaisu on harvinainen myös siksi, että oikeus määrää Pohjoinen perinne ry:n myös lopettamaan elinkeinon harjoittamisen. Pohjoinen perinne -yhdistykselle kuuluvat muun muassa verkkokauppa ja Vastamedia-lehti.

Yhdistyksen omaisuus määrätään uskotun miehen hoitoon siihen saakka, että tuomio saa lainvoiman. Jos tuomio pysyy voimassa, uskotun miehen tehtävä on huolehtia lakkaamisesta johtuvista selvitystoimista.

Yhdistys vastusti vaatimusta uskotun miehen määräämisestä eikä olisi halunnut puututtavan julkaisu- tai verkkokauppatoimintaansa.

Oikeus päätti asiasta käsiteltyään Poliisihallituksen nostaman kanteen järjestön kieltämiseksi. Asiassa järjestettiin oikeudenkäsittely lokakuussa. Oikeus antoi ratkaisunsa torstaina.

Oikeuden ilmoitti katsovansa, että PVL:n kaltaisen yhdistyksen lakkauttamiselle on pakottava yhteiskunnallinen tarve ja yleinen etu vaatii yhdistyksen lakkauttamista siten, ettei pelkkä varoitus tule kyseeseen.

Käräjäoikeuden mukaan PVL on yhdistys, joka ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomien ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin.

Oikeuden mukaan yhdistys myös panettelee ja solvaa kansanryhmiä, levittää vihapuhetta sekä kannustaa kannattajiaan väkivaltaan ja häirintään viholliseksi väittämiään tahoja kohtaan.

Oikeus hyväksyi siten Poliisihallituksen kanteen, jossa liikkeen katsottiin toimivan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Polisiihallitus kertoi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen myös liittyvän vakaviin väkivaltarikoksiin Suomessa kuuden viime vuoden aikana.

Kanne oli Suomessa poikkeuksellinen, sillä uusnatsien järjestöjä on lakkautettu Suomessa lain voimalla viimeksi 1970-luvulla.

Käräjäoikeuden ratkaisu ei ole lainvoimainen, vaan siihen voi hakea muutosta hovioikeudelta.