Saiko susia tappaa? Kiistaan haetaan ennakkoratkaisua EU-tuomioistuimelta

Korkein hallinto-oikeus hakee Euroopan unionin tuomioistuimelta ennakkoratkaisua suden rauhoitusta koskevassa asiassa.

KHO:lla on ollut käsittelyssä Suomen riistakeskuksen Pohjois-Savoon antamat suden metsästyksen poikkeusluvat. Kysymys on tapauksista, joissa kahdella erillisellä poikkeusluvalla oli sallittu yhteensä seitsemän suden tappaminen Ylä-Savossa. Luonnonsuojeluyhdistyksen valituksesta KHO:ssa on ratkaistavana kysymys siitä, ovatko metsästyslaissa ja luontodirektiivissä säädetyt edellytykset suden rauhoituksesta poikkeamiselle täyttyneet.

Välipäätöksessään korkein hallinto-oikeus päätti pyytää unionin tuomioistuimelta ennakkoratkaisua asiassa. KHO pyytää unionin tuomioistuimen kantaa EU:n luontodirektiivin poikkeamisartiklan tulkinnasta.

– Kysymys on siitä, onko niin sanottu kannanhoidollinen metsästys direktiivin mukaan mahdollista, kuinka vaatimusta suden suotuisan suojelutason vaatimuksesta on tulkittava ja onko tappamiselle vaihtoehtoja, oikeusneuvos Kari Kuusiniemi korkeimmasta hallinto-oikeudesta sanoo.

Pohjois-Savon tapauksissa ovat nousseet erityisesti esiin susien aiheuttama turvattomuuden tunne ja pyrkimys ehkäistä salametsästystä kannanhoidollisten poikkeuslupien avulla.

 

 

Euroopan unionin oikeusjärjestelmässä unionin tuomioistuimella on yksinomainen toimivalta vahvistaa unionin oikeuden oikea, yhdenmukainen tulkinta. Kansallinen tuomioistuin voi pyytää unionin tuomioistuimelta ennakkoratkaisun unionin oikeuden tulkinnasta tai pätevyydestä.

– Unionin tuomioistuimen ratkaisun saatuaan kansallinen tuomioistuin jatkaa asian käsittelyä. Kansallinen tuomioistuin ratkaisee asian lopullisesti ja soveltaa unionin oikeuden tulkinnan osalta ennakkoratkaisua sitovana, Kuusiniemi painottaa.

Ylimmillä tuomioistuimilla, joiden päätöksiin ei kansallisen lainsäädännön mukaan saa hakea muutosta, on velvollisuus saattaa kysymys unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi. Näin silloin, kun kysymys asiassa sovellettavana olevan unionin oikeuden säännöksen oikeasta tulkinnasta ei ole selvä tai aiemmalla ennakkoratkaisulla selvitetty. Suomessa tällaisia tuomioistuimia ovat korkein hallinto-oikeus ja korkein oikeus.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut