Poliisilaitos palkkaa 19 poliisia vaikka heti - rikostutkintaan tarvitaan lisävoimia

Poliisin rikostutkinta on ruuhkautunut pahoin etenkin Kuopiossa. Tutkinta-ajat ovat venyneet, mihin halutaan puuttua. Marko Happo

Asta Tenhunen

Itä-Suomen poliisilaitos palkkaa 19 poliisia. Poliisilaitoksen hakuun laittamien virkojen määrä on suuri pitkään aikaan.

– Meillä on 19 vakinaisen viran täyttöä käynnissä. Tarkoitus on, että poliisien määrä säilyy ensi vuonna ennallaan noin 650:ssä, mikäli vain virkoihin on nyt hakijoita, poliisipäällikkö Taisto Huokko Itä-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

Suurin osa hakuun tulleista viroista on ollut täyttämättä eläkkeelle jääneiltä poliiseilta.

– Yli puolet viroista on tutkintaan, moni niistä rikostutkintaan Kuopion pääpoliisiasemalla.

Itä-Suomen alueella Kuopio on ylivoimaisesti suurin keskus, jossa myös rikosmäärä on suurin. Poliisin rikostutkinta on koko tämän vuoden ollut hyvin ruuhkautunut ja esimerkiksi Kuopiossa poliisi on jäänyt jälkeen tavoitellusta rikosten selvitysprosentista.

Poliisin määrärahoista päätetään yleensä vuosi kerrallaan, joten vuodesta 2019 eteenpäin henkilöstömääristä ei ole vielä varmuutta. Tällä hetkellä poliisilaitokselle on kuitenkin helpotus, että virkoja on voitu laittaa hakuun.

Lähiaikoina selviää, riittääkö niihin hakijoita, sillä poliiseista on pulaa jo koko Suomessa.

Poliisilaitos on myös linjannut, että nykyiset poliisiasemat säilyvät toiminnassa. Tämä koskee myös Juankosken ja Suonenjoen poliisiasemia, joiden säilyminen on ollut välillä uhan alla.

Poliisilaitos on linjannut poliisiasemaverkostoaan Itä-Suomen poliisilaitoksen strategiassa vuosille 2018–2021. Se julkistettiin perjantaina.

– Poliisilaitos haluaa edelleen toimia hajautettuna ja tarjota poliisin palveluja hajautetusti. Tavoitteena on säilyttää 12 poliisiasemaa, joilla nyt toimimme. Lisäksi meillä on kolme poliisiasemaa eli Juva, Ilomantsi ja Outokumpu, joilla ei ole jatkuvasti henkilöstöä, mutta joille palveluita tuodaan maakuntakeskuksista osaksi viikkoa.

Huokon mukaan poliisiasemaverkostoa muutetaan seuraavana neljän vuoden aikana vain, jos jokin voimakas, äkillinen muutos sitä vaatii.

– Jos esimerkiksi poliisimiesten määrä voimakkaasti laskee, keskitämme sitten henkilöstöä nykyisille seitsemälle poliisivankilapaikkakunnalle eli Kuopioon, Iisalmeen, Varkauteen, Mikkeliin, Savonlinnaan, Joensuuhun ja Nurmekseen. Muuten toiminta jatkuu kaikilla nykyisillä poliisiasemilla.

Huokon mukaan Itä-Suomessa hyvä tilanne on se, että alueella on pääosin turvallista.

– Väki vähenee, väestö ikääntyy ja monet muuttavat kaupunkeihin. Rikollisuuskin digitalisoituu. Nämä ovat kuitenkin muutoksia, jotka ovat olleet nähtävissä jo pitkään. Poliisin tarkoitus on tehdä pitkäjänteisesti töitä turvallisuuden eteen, ja tarkoitus on säilyttää se hyvä tilanne, mikä meillä on.

Huokon mukaan esimerkiksi poliisien palkkaaminen juuri poliisin perustyöhön tukee turvallisuustyötä kokonaisuutena.

– Meidän on pystyttävä vastaamaan myös uusiin uhkiin kuten kyberrikoksiin, radikalisoitumiseen ja jopa terrorismin uhkaan. On kuitenkin tärkeä, että meillä on peruspoliisitoiminta kuosissa. Siltä pohjalta syntyvät myös valmiudet varautua muuhun.

Rikostutkinnan ja hälytystehtävien hyvällä hoitamisella poliisi voi myös ylläpitää ja vahvistaa hyvää suhdetta kansalaisiin.

– On tärkeä säilyttää kansalaisten luottamus poliisiin, Huokko sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut