Tieliikennelain uudistus etenee eduskuntaan – luvassa enemmän vastuuta tienkäyttäjille

STT

Tielläliikkujien arjessa monin tavoin näkyvä tieliikennelain uudistus etenee eduskuntaan. Hallitus antoi tänään asiasta esityksensä.

Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos Kimmo Kiiski kertoo, että esitys sisältää muun muassa ehdotuksen, jonka mukaan rikesakosta luovutaan liikenteen vähäisten rikkomusten osalta ja tilalle tulee hallinnollisesti kevyempi liikennevirhemaksu.

Lisäksi hallitus haluaisi poistaa talvirenkaiden käyttövaatimuksen sitomisen kalenterikuukausiin. Tulevaisuudessa talvirenkaita olisi käytettävä silloin, kun keliolosuhteet niitä edellyttävät.

Uudistus on muutenkin antamassa aiempaa enemmän vastuuta tienkäyttäjille. Sillä valmistaudutaan myös liikenteen automaation etenemiseen, kuten robottiautoihin.

Lain tuomat muutokset näkyisivät teillä ympäri Suomen, sillä uudistuksessa ehdotetaan sulkuviivan värin muuttamista keltaisesta valkoiseksi. Perusteena on ollut muun muassa valkoisen värin takaisinheijastavuus ja se, että tietokoneen on helpompi lukea valkoista viivaa.

 

 

Lakiuudistus pyrkii yhdenmukaistamaan ja selkeyttämään liikenteen sääntelyä. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan laissa on pyritty huomioimaan erityisesti jalankulkijat ja pyöräilijät.

– Turvallinen, sujuva ja sen myötä ekologinen liikenne edellyttävät, että tienkäyttäjät tuntevat riittävässä määrin tieliikenteen pelisäännöt ja ymmärtävät niiden tarkoituksen, Berner sanoo tiedotteessa.

Valmistelun aikana keskustelua herättänyt osuus heijastimista ja pyöräilykypäristä säilyy entisellään, eli laki suosittelisi jatkossakin niiden käyttöä, mutta käyttämättä jättämisestä ei rangaista.

Hallitus päätti pitää vanhan suosituslinjauksen mukana lakiuudistuksessa, vaikka perustuslakivaliokunta on linjannut, että suositusluontoiset pykälät eivät kuulu lainsäädäntöön.

Muun muassa tästä syystä esitys onkin menossa eduskunnassa myös perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi.

 

Uutista täydennetty 23.11. kello 14:56.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.