Kymmenen kuntaa sitoutuu vähentämään jätemäärää merkittävästi – myös Kuopio mukana

Kaisu Lötjönen

Kuopio on sitoutunut vähentämään jätemäärää tulevina vuosina merkittävästi. Kaupunki on valittu yhdessä yhdeksän muun kunnan kanssa kiertotalouden edelläkävijäkuntien verkostoon, jossa tavoitteena on jätemäärän vähentäminen vuoteen 2020 mennessä vuoden 2000 tasolle. Kuopion lisäksi mukana ovat Ii, Jyväskylä, Lahti, Lappeenranta, Porvoo, Riihimäki, Rovaniemi, Turku ja Vantaa.

Kunnat sitoutuvat kierrättämään vähintään 55 prosenttia yhdyskuntajätteistä ja hyödyntämään materiaalina vähintään 70 prosenttia rakennus- ja purkujätteistä.

Kunnat edistävät itse valitsemillaan keinoilla alueensa kiertotaloutta. Ne käynnistävät uutta liiketoimintaa, aktivoivat alueensa asukkaita ja rakentavat uutta yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

– Kuntien suunnitelmat ovat jopa maailman mittakaavassa kunnianhimoisia. Suunnitteilla on muun muassa jalometallien talteenottoa elektroniikkaromusta, metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä betonin korvaajana, bioteollisuuspuisto ja kiertotalousklusteri, kaatopaikan muuttaminen uusiutuvan energian tuotantoalueeksi sekä älykkään ja vähähiilisen infran rakentamista. Moni kunta haluaa myös asukkaat mukaan kiertotaloutta kehittämään, ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Suomen ympäristökeskus ja Motiva valitsivat edelläkävijät parinkymmenen hakijakunnan joukosta. Valintaan vaikuttivat kuntien hakuvaiheessa tekemät sitoumukset sekä tähän saakka toteutetut toimenpiteet kiertotalouden edistämiseksi.

Kuntien valinta on osa Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa "Circwaste - Kohti kiertotaloutta" -hanketta.  EU Life -ohjelmaan kuuluvan seitsenvuotisen hankkeen budjetti on lähes 19 miljoonaa euroa.

Kuntaverkosto saa asiantuntijoiden palveluita ja tukea Suomen ympäristökeskuksen ja Motivan pyörittämästä Kiertotalouden palvelukeskuksesta. Lisäksi palvelukeskus seuraa kuntien edistymistä erilaisin mittarein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.