Suojelupoliisin päällikkö ei usko ekoterrorismin aaltoon – Islamistinen terrorismi Supon huolena

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari arvioi, että Suomessa ei ole nyt meneillään uusi ekoterrorismin nousu. Hän muistuttaa, että iskuja on ollut vain harvoin.

– Mistään aallosta en puhuisi vielä tässä vaiheessa, hän korostaa.

Pelttari osallistui turvallisuuspolitiikkaa käsittelevään seminaariin lauantaina Kuopiossa.

Neljä kuorma-autoa sytytettiin palamaan Valion pihalla Tampereen Nekalassa maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Ekoterroristit kertoivat internetissä ottavansa vastuun teosta, josta syntyi useiden satojentuhansien eurojen vahingot.

Myös yrittäjille ja heidän työntekijöilleen tuli suuria taloudellisia pulmia.

Sisä-Suomen poliisi pitää uskottava kansainväliselle Bite Back -sivustolle ja suomalaiselle, anarkistien Takku.net -sivustolle ladattua ilmoittautumista.

Eläinten vapautusrintama (EVR) on kansainvälinen, radikaali suoran toiminnan liike, joka pyrkii parantamaan eläinten oikeuksia ja lopettamaan eläinten hyväksikäytön esimerkiksi koe-eläiminä ja elintarvike- sekä turkisteollisuudessa. Suomessa se alkoi toimia 1990-luvun puolivälissä. Toimintaa oli muun muassa Kuopiossa.

– Viime vuonna poltettiin busseja, koska yhtiöllä oli yhteyksiä turkiskaupan kanssa, Pelttari huomauttaa.

Toissa kesäkuussa EVR hyökkäsi Pohjolan Matkan varikolle ja pyrki polttamaan 20 turistikuljetuksiin tarkoitettua linja-autoa panemalla sytykepalan kunkin auton renkaisiin. Iskussa paloi viisi turistibussia korjauskelvottomaksi. EVR ilmoittautui iskun tekijäksi Takku.net -keskustelupalstalla. Ilmoituksen mukaan teon syynä oli Pohjolan Matkan yhteistyö huutokauppa Saga Fursin kanssa.

Suojelupoliisi on enemmän huolissaan radikaalista, islamilaisesta terrorismista. Supo kohdistaa suurimman osan terrorismintorjunnan voimavaroista kohdehenkilöiden valvontaan ja tiedonhankintaan heistä.

– Seurannassa on noin 350 kohdehenkilöä, joista neljäsosalla on kokemusta ja koulutusta terroristisiin tekoihin, Pelttari sanoo.

Viime elokuussa Turussa tapahtui ensimmäinen jihadistinen terroriteko Suomessa. Marokkolaistaustaisen miehen puukotusten uhreiksi joutui kymmenen henkilöä, joista kaksi kuoli ja kahdeksan joutui sairaalahoitoon.

Turun teosta epäilty henkilö ei ole ollut Suojelupoliisin terrorismintorjunnan kohdehenkilö.

Kohdehenkilöiden määrä on noussut muutamassa vuodessa yli 80 prosenttia.

Pelttari nopeuttaisi terrorismirikosten tutkintaa ja niistä syytteiden nostamista. Niissä keskusrikospoliisi tekee esitutkinnan ja valtakunnansyyttäjä nostaa syytteen.

– Suomessa ei ole yhtään lainvoimaista tuomiota terrorismirikoksista, vaikka tilanteemme on muuttunut voimakkaasti. Norjassa tuomioita on 20–30 ja siellä terrorismitilanne on aika lailla samanlainen kuin Suomessa. Rikosvastuun toteutumisessa on merkittävä ero. Norjassa on annettu aika voimakkaita tuomiota myös tukitoiminnasta.

Pelttari korostaa, että tiedustelulainsäädännön uudistus on välttämätön, jotta muun muassa terrorismitiedustelu sujuisi joustavammin ja ripeämmin.

Kuopion turvallisuuspoliittinen seminaari tarjosi ajankohtaista tietoa kriisinhallinnasta, maanpuolustuksesta, turvallisuuspolitiikasta sekä Venäjää ja Pohjoismaita koskevia korkean tason asiantuntijapuheenvuoroja.

Puheenjohtajana toimii kenraalimajuri (evp) Heikki Holma. Seminaarin avasi Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, kenraaliluutnantti (evp) Paavo Kiljunen.

Puhujina olivat sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, Supon päällikkö Antti Pelttari, Ulkopoliittisen Instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola, tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho, Kainuun prikaatin komentaja, eversti Tuomo Repo ja dosentti Arto Luukkanen.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut