Poliisi antaa ohjeita susikohtaamisiin: "Pihavierailut ovat luonteeltaan hyvin erilaisia"

Itä-Suomen poliisin eräyhdyshenkilöt muistuttavat Itä-Suomen poliisin Facebook-sivulla millaisissa tilanteissa susihavainnoista tulee ilmoittaa hätäkeskukseen.

– Susien pihavierailut ovat luonteeltaan hyvin erilaisia. Kaikkiin susien pihavierailuihin ei välttämättä liity akuutin hengen ja terveyden tai omaisuuden vaaraa, koska kaikilla susireviirialueilla sudet saattavat yksittäisiä kertoja kulkea lähellä ihmisasutusta, poliisista selvitetään.

Suden lajityypilliseen käyttäytymiseen liittyy ihmisten karttaminen. Poliisi on velvoitettu toimimaan siinä tilanteessa, että susi lähestyy ihmistä, ei lähde poistumaan paikalta, jää esimerkiksi kiertelemään tai käyttäytyy muuten uhkaavasti. Tuolloin asiasta pitää ilmoitaa hätäkeskukseen.

Poliisin lisäksi myös riistakeskuksella on oikeus määrätä suurpedoille karkotustoimenpiteitä tai viimesijaisena keinona lopettaa vaaraa tai merkittävää vahinkoa aiheuttava suurpeto.

– Sen vuoksi havainnoista ilmoittaminen viranomaisille on tärkeää, jotta voimme tarvittaessa puuttua suurpetojen toimintaan, poliisista muistutetaan.

Pihavierailuksi lasketaan kaikki alle 100 metriä asuin- tai tuotantoeläinrakennuksesta tehdyt näkö- ja jälkihavainnot. Tyhjillään olevia vapaa-ajanasuntoja ei oteta huomioon.

1. Susi on aiheuttanut henkilövahingon2. Susi on piha-alueella eikä poistu siitä tai jää kiertelemään lähiympäristöön3. Susi yrittää lähestyä ihmistä, ei väistä ihmistä tai käyttäytyy muutoin ihmistä kohtaan pelottomasti4. Susi on loukkaantunut tai sairas5. Susi on osallisena liikenneonnettomuudessa6. Susi on aiheuttanut merkittävän koti- tai tuotantoeläinvahingon

– Yön aikana suden tekemää pihavierailua (jälkihavainto) ei ilmoiteta poliisille. Ilmoita niistä tutulle metsästäjälle tai oman alueesi petoyhdyshenkilölle. Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löydät riista.fi -sivuilta.

Riistanhoitoyhdistysten nimeämät petoyhdyshenkilöt huolehtivat pihaan ilmestyneiden jälkien maastotarkastuksesta ja niiden kirjaamisesta suurpetojen havaintojärjestelmään.

– Jos susi on tehnyt yksittäisen koti- tai tuotantoeläinvahingon, ole ensisijaisesti yhteydessä alueesi maaseutuelinkeinoviranomaiseen tai petoyhdyshenkilöön.

Poliisille ilmoitus tulee tehdä, jos maaseutuelinkeinoasiamiestä ei saa kiinni tai jos omaisuusvahinko on merkittävä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut