Näin kadonnut nainen löytyi - helikopterimiehistö pelasti hengen

Rajavartiolaitoksen kuva lämpökamerasta, jossa etsitty henkilö erottuu selvästi Rautavaaran Keyritynmäen metsässä. Rajavartiolaitos

Asta Tenhunen

Viranomaisten yhteistoiminta pelasti naisen hengen Rautavaaralla viikonloppuna.

Muistisairas nainen olisi ollut vaarassa menehtyä, jos häntä ei olisi löydetty maastosta sunnuntain vastaisena yönä.

Rajavartiolaitoksen helikopterimiehistö kuitenkin löysi naisen lämpökameralla, laskeutui lähelle ja meni antamaan naiselle ensihoitoa. Kaikilla rajavartijoilla on ensiapukoulutus ja osalla miehistöstä on koulutus myös ensihoitoon.

Helikopterista ilmoitettiin löytöpaikka poliisille, jonka jälkeen neljä miestä kantoi naisen maastosta lähimmän tien varteen. Tien varteen oli hälytetty valmiiksi ambulanssi.

Rajavartiolaitoksen helikopteri tuli paikalle poliisin virka-apupyynnön perusteella Vartiolentolaivueesta Helsingistä.

Etsintätehtävä sai alkunsa, kun muistisairas nainen oli kadonnut maastoon lauantaina kello 16:n aikoihin. Hänestä ilmoitettiin poliisille noin kello 17.

Poliisi käynnisti etsinnät Rautavaaran Keyritynmäellä, joka on harvaan asuttua metsäistä seutua. Ongelmana oli, ettei naisen tarkkaa kulkusuuntaa ollut tiedossa.

Poliisi hälytti paikalle poliisin koiranohjaajia useilta paikkakunnilta Itä-Suomesta. Poliisikoirat Kuopiosta, Iisalmesta, Jeonsuusta, Varkaudesta ja Savonlinnasta osallistuivat etsintöihin.

Lisäksi apuna oli vapaaehtoisten pelastuspalvelun etsintäkoiria.

Maasto alueella oli peitteistä ja mäkistä jalan tehtävää etsintää varten. Lisäksi marraskuinen vesitihku ja kylmenevä yö toivat etsintään oman haasteensa.

Kun etsinnät maastossa eivät tuottaneet tulosta, poliisit saivat virka-apupyynnön avulla apua ilmasta.

Rajavartiolaitoksen helikopteri tuli alueelle kutsusta aamuyöllä. Vartiolentolaivue kertoi myöhemmin sunnuntaina Twitter-viestipalvelussa, että kopterista nainen löytyi noin minuutissa.

Ilmasta käsin maasto ja olosuhteet olivat sopivat etsintään eli isojen kuusten, peltolänttien ja pikkuteiden välistä nainen erottui helikopterin lämpökameraan jo kaukaa. Muistisairas nainen oli löydettäessä istumassa puun suojassa. Hän oli kylmettynyt, mutta tajuissaan.

Nainen löydettiin sunnuntaina aamuyöllä. Yöllä lämpötila oli laskenut jo lähelle nollaa, joten maastoon jäädessään nainen olisi voinut menehtyä alilämpöisyyteen.

Vartiolentolaivue kiitti sunnuntaina Twitterissä poliisia tilanteen johtamisesta.

Kadonneen henkilöiden etsinnät ovat poliisin vastuulla olevia tehtäviä. Katoamishälytyksiä tulee poliisille nykyään tuhansittain vuodessa.

Erityisen kiireellisiä ovat etenkin pienten lasten, vanhusten ja muistisairaiden katoamiset.

Itä-Suomessa poliisi on koulutettu kutsumaan apua ilmasta, jos tilanne niin vaatii. Lentopelastustehtäviä alueella ovat usein tehneet Puolustusvoimien kopteri Utista ja lentopelastusseuran vapaaehtoiset.

Rajavartiolaitoksen kopterien tehtävät Savossa näyttävät viime vuosina lisääntyneet. Esimerkiksi viime kesästä asti Vartiolentolaivueen kopterimiehistöt ovat tehneet useita onnistuneita etsintöjä Pohjois-Savossa.

Kun apua tarvitaan itäisessä ja keskisessä Suomessa, koptereista apuun hälytetään se, joka on vapaana ja tarkoitusmukaisimmin käytössä alueelle.

Vartiolentolaivueen kopteri jatkoi Rautavaaralta matkaansa heti toiselle etsintätehtävälle Karstulaan Keski-Suomeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.