Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laskettelukeskukset kiinnostuvat ympäristötyöstä

Ilmastonmuutoksen kanssa kamppailevat laskettelukeskukset yrittävät kohentaa toimintaansa myös ympäristön kannalta. Energiatehokkuuttaan parantavat lähes kaikki isoimmat keskukset, mutta seitsemän keskusta on siirtynyt käyttämään sertifioitua uusiutuvilla tuotettua sähköä.

Ilmastoliike Protect Our Winters Finlandin puheenjohtajan Niklas Kaskealan mukaan edelläkävijät viitoittavat tietä. Energianlähde on Kaskealan mukaan laskettelukeskuksen tärkeimpiä ympäristövalintoja.

– Sähkösopimusten kanssa voi olla välillä kinkkistä. Mutta kohta tajutaan, ettei vihreä sähkö ole kalliimpaa. Silloin ei jää järkisyytä olla käyttämättä uusiutuvia.

Energiatehokkuutta ja pienempää ympäristöjalanjälkeä isoimmat keskukset hakevat monin tavoin. Levillä lumetusjärjestelmiä automatisoidaan. Lumitykit ja rinnekoneet välittävät tietoja lumen syvyydestä ja määrästä, jotta turhaa lumetusta voidaan välttää.

Yllästunturin keskuksissa annetaan perinteisten lumiaitojen kerätä luonnonluonta rinteisiin lumetuksen lisäksi. Rinnepinta-alasta noin puolet lumetetaan. Rakennuksia lämmitetään maa- ja kaukolämmöllä sekä rinnelaitteiden tuottamalla hukkalämmöllä.

Kaikki uusin teknologia ei kuitenkaan sovellu pohjoisen kylmiin oloihin. Rinteiden valaiseminen led-tekniikalla ei ole yleistynyt, koska ledien vähäinen hukkalämpö ei riitä pitämään lamppuja sulana.