Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eutanasia-aloite johtamassa saattohoidon paranemiseen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) pitää mahdollisena, että eutanasiaa kannattava kansalaisaloite saattaa eutanasian laillistamisen sijaan johtaa saattohoidon paranemiseen Suomessa.

Valiokunta järjesti torstaina eduskunnassa julkisen kuulemisen kansalaisaloitteesta. Eutanasian sijaan kuulemisen päähuomio keskittyi saattohoidon tilaan Suomessa.

Haatainen muistutti, että jo eduskunnan maaliskuisessa lähetekeskustelussa saattohoito nousi huomion keskipisteeksi, kun kansanedustajat yli puoluerajojen olivat tyytymättömiä sen tilaan Suomessa.

– Siitä kaikilla on kohtuullisen hyvä yksimielisyys ja yhteinen ymmärrys, että sille asialle (saattohoidolle) pitää tehdä jotakin, Haatainen sanoi toimittajille valiokunnan kuulemisen jälkeen.

 

Veteraanipoliitikot puuhamiehinä

 

Valiokunnan kuultavina olivat torstaina kansalaisaloitteen puuhamiehinä toimineet ex-kansanedustajat Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaara ja Ilkka Taipale sekä eri alojen professoreja.

Monet kuulemisen osallistujista kiinnittivät huomiota saattohoidon huonoon tilaan Suomessa. Muun muassa Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa kiinnitti huomiota siihen, että saattohoito on järjestetty puutteellisesti eikä kansalaisten yhdenvertaisuus sen suhteen toteudu.

Helsingin yliopistollisen sairaalan palliatiivisen lääketieteen professorin Tiina Saarron mukaan Suomen lääkärien saattohoidon osaamisessa on vajavaisesta koulutuksesta johtuvia puutteita.

– On perusteltua edellyttää, että ensin turvaamme hyvän saattohoidon saatavuuden ja vasta kun koko maan kattava, osaava saattohoidon palveluverkosto on rakennettu, arvioidaan, onko eutanasialle sijaa, Saarto sanoi.

 

"Eläimiäkin kohdellaan paremmin"

 

​Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi luovutettiin eduskunnalle viime helmikuussa.

Kansalaisaloitteen tekijöiden mielestä Suomeen tarvitaan eutanasialaki antamaan vaihtoehto ihmisille, jotka eivät saa kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään kivunlievityshoidosta.

Ilkka Taipale perusteli eutanasialakia muun muassa viittaamalla eläinsuojelulakiin, joka hänen mielestään takaa eläimille suhteellisesti paremman kohtelun kuin mitä Suomen lainsäädäntö takaa kovista kivuista kärsiville ihmisille.

– Jos pitäisitte eläimiä samalla tavalla kuin ihmisiä, niin rikossyyte tulisi välittömästi, Taipale sanoi.

Osmo Soininvaara painotti, että saattohoidon parantaminen ja eutanasian laillistaminen eivät ole toisiaan poissulkevia asioita.

– Eduskuntahan voi päättää molemmista.

 

Jatkosta ei selvyyttä

 

Haatainen ei osannut torstaina arvioida eutanasia-asian etenemisen aikataulua sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Muun muassa alkoholilainsäädäntö työllistää valiokuntaa lähiaikoina, joten eutanasiakysymyksen eteneminen saattaa venyä keväälle.

– Näitä kuulemisia käydään niin kauan, että olemme kypsyttäneet käsityksen siitä, miten menemme eteenpäin tämän aloitteen kanssa, Haatainen sanoi.

– Toivon, että käymme läpi kunnollisen ja perusteellisen käsittelyn näin vakavan ja ison eettisen kysymyksen ympärillä.