Gizan Suuresta pyramidista on tehty erikoinen löytö

Kheopsin pyramidista on löytynyt ennestään tuntematon tyhjä tila. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KHALED DESOUKI

Jukka-Pekka Räsänen

Monikansallisen ScanPyramids-projektin tutkijat ovat löytäneet Gizan Suuresta pyramidista eli Kheopsin pyramidista ennestään tuntemattoman tyhjän tilan. Löytö tehtiin itse asiassa jo viime vuonna, mutta nyt tutkijat ovat pystyneet vahvistamaan sen.

Vielä ei ole tietoa, onko tila yksittäinen kammio vai koostuuko se useammasta osasta. Tyhjä tila on joka tapauksessa umpinainen, noin 30 metriä pitkä ja joitakin metrejä korkea alue niin sanotun Suuren gallerian yläpuolella. Tilan käyttötarkoituksesta ei toistaiseksi ole käsitystä.

– Se saattaa koostua yhdestä tai useammasta rakennelmasta... ehkä se voisi olla toinen Suuri galleria. Se voi olla kammio, se voi olla monta asiaa, ScanPyramids projektin perustajajäsen Mehdi Tayoubi pyöritteli mahdollisuuksia Phys.org sivustolla.

Tutkijat tekivät löydön mittaamalla myoni-alkeishiukkasten kulkua pyramidin läpi. Kun myonit kulkevat rakennelmien läpi, ne pystyvät paljastamaan tyhjiä kohtia kiinteässä aineessa.

Bristolin yliopiston egyptologi Aidan Dodson painottaa, että kyseessä tuskin on aarre- tai hautakammio.

– Pyramidin hautakammiot ja sarkofagit on jo löydetty, joten uusi alue on todennäköisesti pidetty tyhjänä Suuren gallerian yläpuolella, jotta se vähentäisi kivien kattoon kohdistamaa painetta, Dodson pohtii.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut