Katalonian Puigdemont kiistää pakoilevansa oikeutta ja lupaa tehdä yhteistyötä Belgian viranomaisten kanssa

Brysselissä olevasta Puigdemontista on annettu eurooppalainen pidätysmääräys. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOSEP LAGO

STT, AFP

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont lupaa tehdä yhteistyötä Belgian viranomaisten kanssa. Brysselissä olevasta Puigdemontista on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Puigdemont kiistää belgialaisen tv:n haastattelussa pakoilevansa oikeutta ja sanoo olevansa Belgian oikeusviranomaisten tavoitettavissa. Haastattelu nauhoitettiin perjantaina ennen pidätysmääräyksen antamista.

– Olen kehottanut juristejani ilmoittamaan Belgian oikeusviranomaisille, että olen täysin heidän käsissään, Puigdemont sanoo.

Belgian syyttäjät kertovat nyt perehtyvänsä pidätysmääräykseen. Puigdemont ja neljä muuta Belgiassa olevaa entistä katalaaniministeriä on määrä kutsua pian tuomarin eteen Brysselissä.

Tuomari päättää, pidätetäänkö heidät. Belgialla on sen jälkeen kaksi kuukautta aikaa luovuttaa pidätetyt Espanjaan. Pidätysmääräys on myös mahdollista hylätä, jos luovutuksen pelätään vahingoittavan epäillyn ihmisoikeuksia.

 

 

Puigdemont katsoo, ettei hän saisi oikeudenmukaista kohtelua Madridissa vaan oikeudenkäynnistä tulisi poliittinen. Hän on sanonut myös olevansa valmis osallistumaan aluevaaleihin, jotka aiotaan järjestää ensi kuussa.

– Poliittisten ongelmien ratkaisemiseksi on tehtävä politiikkaa – ei vangita niitä, jotka ajattelevat toisin, Puigdemont sanoo.

Katalonian itsenäisyyttä tavoitellutta entistä aluehallitusta epäillään muun muassa kapinoinnista ja julkisten varojen väärinkäytöstä. Tilanne kärjistyi, kun aluehallitus järjesti kansanäänestyksen itsenäisyydestä runsas kuukausi sitten. Espanjan hallituksen mukaan äänestys oli laiton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.