Lähteet WP:lle: USA:n ulkoministeriön mukaan keskiamerikkalaiset ja haitilaiset eivät enää tarvitse suojelua karkotukselta

STT

Washington Postin tietojen mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriö on sanonut maan kotimaisesta turvallisuudesta vastaavalle virastolle, etteivät TPS-lyhenteellä tunnetun suojeluohjelman piirissä olevat keskiamerikkalaiset ja haitilaiset enää tarvitse suojelua karkotukselta. Lehden mukaan ulkoministeri Rex Tillerson lähetti tällä viikolla viraston johdolle kirjeen, jossa ministeriön kanta ilmaistaan. Ulkoministerin lain vaatimaa kannanottoa asiaan ei ole julkistettu, mutta sen sisällöstä ovat kertoneet lehdelle useat viranomaislähteet.

Kotimaan turvallisuudesta vastaavan viraston on määrä lähiaikoina tehdä päätöksiä keskiamerikkalaisten ja haitilaisten suojelun jatkamisesta.

Yhdysvalloissa asuu lehden mukaan yli 300  000 keskiamerikkalaista ja haitilaista, jotka ovat saaneet jäädä maahan TPS-ohjelman johdosta. Osa heistä on asunut maassa jo noin 20 vuoden ajan.

Asiaa perjantaina kommentoineen viraston tiedottajan mukaan mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.

Hondurasilaisten ja nicaragualaisten suojelusta päätös lähipäivinä

Kotimaan turvallisuudesta vastaavalla virastolla on maanantaihin asti aikaa ilmoittaa jatketaanko Yhdysvalloissa TPS-ohjelman piirissä olevien noin 57  000 hondurasilaisen ja noin 2  500 nicaragualaisen suojelua. Heidän TPS-ohjelman kautta saama suojelu umpeutuu tammikuun alkupuolella. Suurin osa heistä saapui aikoinaan maahan laittomasti, mutta heidän annettiin jäädä Mitch-hurrikaanin tehtyä tuhojaan Keski-Amerikassa vuonna 1998. Heidän suojelunsa on sen jälkeen rutiininomaisesti uusittu, Washington Post kertoo.

Suurin ryhmä TPS-ohjelman piirissä olevista on kotoisin El Salvadorista. Näiden arviolta 200  000 ihmisen suhteen viraston täytyy tehdä päätös viimeistään tammikuun alkupuolella.

Yhdysvaltain kongressi aloitti TPS-ohjelman vuonna 1990. Ohjelman tarkoitus on suojella ulkomaan kansalaisia karkottamiselta, jos olosuhteet heidän kotimaassaan ovat epävakaat luonnon katastrofin tai aseellisen konfliktin takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.