Kuninkaan tuhkaus aloittaa Thaimaassa epävarman ajan

Vuosi sitten kuollut kuningas tuhkataan illalla kuninkaallisessa krematoriossa, joka on rakennettu hänen hautajaisiaan varten. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT

STT, AFP

Mustapukuiset ihmiset tungeksivat suremaan kuningas Bhumibol Adulyadejia Bangkokissa. Vuosi sitten kuollut kuningas tuhkataan illalla kuninkaallisessa krematoriossa, joka on rakennettu hänen hautajaisiaan varten.

Jumalalliseen asemaan nostettu Bhumibol kruunattiin vuonna 1950. Hänen kuolemansa viime vuoden lokakuussa merkitsee thaimaalaisille historiallista murrosta.

– Hän oli täydellinen. Hän auttoi maatamme ja thaikansaa valtavasti. Thaimaalaiset ovat yhtenäisiä rakkaudessaan häntä kohtaan, sanoi Wacharadej Tangboonlabkun, 65.

Tilanne herättää epävarmuutta tulevaisuudesta.

– Ei ole enää isää, joka antoi niin paljon lapsilleen, sanoi Kingkan Kuntavee, 47.

Kuningas tunnettiin yhdistävänä voimana syvästi jakaantuneessa maassa. Kuningashuone oli rakentanut hänestä kuvan hyväntahtoisena ja moraalisena hallitsijana, jolla oli suora yhteys kansaan rikkaudestaan huolimatta. Forbes-lehti listasi vuonna 2011 Bhumibolin maailman vauraimmaksi monarkiksi.

Kuninkaan asemaa ovat sementoineet myös lait, joka kieltävät monarkian arvostelun. Kuningashuoneen loukkaamisesta voidaan langettaa ankara rangaistus.

 

 

Thaimaa siirtyy nyt edesmenneen kuninkaan pojan Maha Vajiralongkornin, 65, aikaan. Häneen ei suhtauduta yhtä kulttimaisesti kuin isäänsä, jota on pidetty poikkeuksellisena kuninkaana. Maineen rakentaminen vie kuitenkin aikansa.

Vajiralongkorn on alkanut ottaa valtaa käsiinsä ja vaikuttaa muun muassa kuninkaallisten varojen hallintaan. Hän on tehnyt myös joitakin hallinnollisia muutoksia, jotka heikentävät armeijan ja hallituksen roolia kuningashuoneessa. Kukaan ei tiedä, mitä on muutosten taustalla.

BBC pääsi kysymään Vajiralongkornilta kruununprinssin paineista vuonna 1979 harvinaisessa haastattelussa. Vastaukset olivat kryptisiä.

– On vaikea sanoa, millaista on olla kala jos on kala tai millaista on olla lintu jos on lintu, hän sanoi englanniksi.

– Uskoakseni kaikilla on elämässään huolta ja stressiä. En ole erilainen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut