Osavuosi: Myyntivoitot nostivat KPY-konsernin tulosta

Osuuskunta KPY:n toimitusjohtaja Lauri Kerman (takana) ja Enfon toimitusjohtaja Arto Herranen. Tapio Hartikainen

Kari-Pekka Issakainen

Kuopiolaisen KPY-konsernin liikevaihto alkuvuoden aikana oli 131,9 miljoonaa euroa. Tiistaina tammi-kesäkuun tiedot julkistaneen konsernin tilikauden tulos oli 14,9 miljoonaa euroa.

– Se on poikkeuksellisen hyvä tammi-kesäkuun tulos, joka on tehty myyntivoittojen kautta, KPY:n toimitusjohtaja Lauri Kerman toteaa.

Merkittävimmät tulosta nostaneet erät olivat Enfon tiedonvälitystoiminnan, eli Enfo Zenderin 18,2 miljoonan euron myyntivoitto sekä KPY Sijoituksen arvopaperisijoitusten neljän miljoonan euron myyntivoitot.

Etenkin Enfossa on viimeisen vuoden aikana tehty töitä yhtiön tuloskunnon parantamiseksi sekä liiketoimintarakenteen selkeyttämiseksi. Viime helmikuussa Enfo myi tiedonvälitysliiketoiminnan laskun elinkaaren hallintaan keskittyneelle kuopiolaiselle Ropo Capitalille. Alkuvuoden aikana KPY Sijoitus on hankkinut Ropo Capitalista 27 prosentin omistusosuuden. Viimeisimmäksi Enfo julkisti taloushallinnon ulkoistuspalveluliiketoiminnan myymisen Administer Oy:lle.

Samaan aikaan Enfon organisaatiota on kevennetty. Käytännössä se tarkoittaa, että yt-neuvottelujen lopputuloksena vähennetään noin 50 henkilöä lähinnä yhtiön hallinnosta ja esimiestehtävistä.

Sähkö- ja tietoverkkoihin keskittynyt Voimatel on nousemassa samaan kokoluokkaan Enfion kanssa. Voimatel on nykyään kokonaan Osuuskunta KPY:n omistuksessa. Voimatelin liikevaihto on kasvanut selvästi viime vuoteen verrattuna ja se ylittää tänä vuonna jo 100 miljoonaa euroa. Samalla sen tulos on merkittävästi parantunut.

– Sähköverkkojen tuloskehitys näytti keväällä vielä huolestuttavalle, mutta se on saatu käännettyä ja sähköverkot tekevät yli budjetoidun tuloksen, Kerman jatkaa.

Valtaosa Voimatelin liikevaihdosta tulee tietoverkkoliiketoiminnasta.

Myös Vetrea Terveyden näkymät ovat kirkastuneet. Sen liikevaihto kasvoi, mutta tulos hieman laski edellisvuoteen verrattuna. Tulosta ovat rasittaneet korkeat kiinteistökulut sekä uusien yksiköiden käynnistäminen.

Myös seiniin sijoittaminen on kannattanut. Technopolis Kuopio on tuottanut KPY:lle alkuvuoden aikana 2,3 miljoonaa euroa.

– Toimitilat Savilahdessa ovat käytännössä täyskäytössä. Käyttöasteet ovat Technopoliksessa kaikkien aikojen huipputasolla, Kerman jatkaa.

Emoyhteisö Osuuskunta KPY:n alkuvuoden tulos oli 8,3 miljoonaa euroa, joka muodostui pääosin tytäryhtiöiltä saaduista osinkotuotoista. Niistä merkittävin oli Enfolta saatu 7,3 miljoonan euron pääoman palautus ja osinko.

KPY-konsernin palveluksessa oli alkuvuoden aikana noin 2 300 työntekijää. Emoyhteisön palveluksessa oli kolme työntekijää.

Inderesin tuoreen sijoittaja-analyysin mukaan KPY:n osuuden tavoitehinta on 26 euroa. Kauppoja on tehty Privanetissa lokakuun alussa 22 euron hintaan. Inderesin arvion mukaan KPY:n osuudella on potentiaalia 18 prosentin kurssinousuun. KPY on noussut yhdeksi Privanetin vaihdetuimmista arvopapereista alkuvuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.