Poliisikoira Edi löysi veteen vajonneen miehen - sankariteko palkittiin

Saksanpaimenkoira Edi on kokenut poliisikoira, joka osaa nopeasti osoittaa isännälleen, minne on syytä mennä. Heikki Nyman

Asta Tenhunen

Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Heikki Nyman ja poliisikoira Edi pelastivat muistisairaan miehen hengen Juvalla viime viikolla.

Tapauksessa erikoista on se, että saksanpaimenkoira Edi paikallisti etsityn miehen veden alta, kun tavallisesti eksyneet löytyvät metsästä tai muuten maastosta.

Nyman ja Edi menivät keskiviikkona 27. syyskuuta kello 6 Mikkelin poliisiasemalle tarkoituksenaan aloittaa työvuoro. He saivat kuitenkin lähes heti hälytyksen Juvalle.

Juvan vanhustentalolla oli huomattu yhden muistisairaan asukkaan puuttuvan.

Paikalle oli ehtinyt jo yksi poliisipartio, joka oli selvittänyt perustiedot katoamisesta. Avuksi hälytettiin kuitenkin myös koirapartio.

Koirapartion toinen poliisi lähti jalan kiertämään paikkaa tehdäkseen lähietsintää ja Nyman jalkautui koiran kanssa maastoon.

Vanhustentalo sijaitsi taajaman laidalla niin, että toiselta puolelta avautuivat metsiköt, pellot ja vesialueet.

Nymanin mukaan lähes 8-vuotias kokenut poliisikoira Edi nosti nopeasti kuononsa ylös ja lähti vetämään pellon yli metsään. Sieltä löytyi joki, joka virtasi syvällä penkereiden välissä.

- Edi veti töyrään päälle ja pysähtyi siihen. Katsoin alas ja näin joessa veden alla ihmisen vaatteita, Nyman kertoo.

Nyman laskeutui nopeasti alas joelle ja huomasi joessa miehen, joka oli kietonut toisen kätensä pienen kiven ympärille. Se piti miehen virrassa paikoillaan. miehen pää oli osittain pinnalla, mutta mies muuten vedessä tiedottoman oloisena.

Nymanin mukaan mies oli vajoamassa kokonaan veden alle.

- Sain vedettyä miehen yksin vain osittain rantatörmälle. Valmistauduin jo elvyttämään, kun mies alkoikin yskiä vettä ulos.

Nymanin partiokaveri Jarmo Sievänen saapui apuun ja poliisipartio nosti miehen vedestä polulle, riisui miehen märkiä vaatteita ja avaruuslakanaan käärimällä aloitti miehen varovaisen lämmittämisen.

Avaruuslakanan lisäksi mies peiteltiin viltillä odottamaan ambulanssia.

Nymanin mukaan mies ei ymmärtänyt, miten hän oli veteen joutunut eikä mitä hänen ympärillään tapahtui. Mies oli ollut vedessä ilmeisesti lyhyen aikaa, mutta oli ollut hukkumisvaarassa.

Mies kärsi hypotermiasta eli alilämpöisyydestä, mutta hänen lämpötilakseen mitattiin vielä 34 astetta ja hän pääsi jatkohoitoon.

Poliisikoirayhdistyksen mukaan poliisikoira Edi paikallisti kadonneen noin kymmenessä minuutissa ja nopealla toiminnallaan pelasti miehen hengen.

Poliisikoirayhdistys myönsi Nymanille ja Edille palkinnon ihmishengen pelastamisesta. Yhdistyksen kunniaviiri on arvostettu tunnustus poliisikoiranohjaajalle.

Nymanin mukaan Edi ei ollut ihmistä pelastamassa ensimmäistä kertaa, vaan esimerkiksi kolme vuotta sitten se löysi kahden tunnin etsinnän jälkeen metsästä pahoin kylmettyneen iäkkään naisen.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.