Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyödynsikö Las Vegasin ampuja aselain porsaanreikää?

Poliisi löysi Las Vegasin joukkoampumisesta epäillyn Stephen Craig Paddockin hotellihuoneesta 23 asetta. Lisäksi hänen Mesquitessa sijaitsevasta asunnosta on löydetty 19 asetta, räjähteitä ja ammuksia.

Paddock alkoi ampua Las Vegasissa järjestetyn kantrifestivaalin yleisöä Mandalay Bay -hotellin 32. kerroksesta maanantaiaamuna Suomen aikaa. Yhdysvaltain lähihistorian verisimmässä joukkoampumisessa kuoli viimeisimpien tietojen mukaan 59 ihmistä ja haavoittui yli 500. Poliisi kertoo festivaaliyleisöä olleen noin 22 000, kun silmitön ampuminen alkoi.

Silminnäkijät kertoivat, että ampuminen kesti noin vartin ja että laukauksia ammuttiin satoja. Tapahtuneesta julkaistuilla videotallenteilla kuultavista äänistä ja laukausten suuresta määrästä on pääteltävissä, että Paddock käytti ainakin yhtä sarjatuliasetta.

Täysautomaattiaseiden omistaminen on Yhdysvalloissa tiukasti säänneltyä ja niiden hankkiminen on vaikeampaa kuin puoliautomaattiaseiden. Paddockin epäilläänkin muokanneen ainakin osaa aseistaan niin, että niillä oli mahdollista ampua sarjatulimaisesti.

Paddock on ilmeisesti käyttänyt ainakin kahdessa aseessaan niin sanottua "bump-stockia", joka periaatteessa korvaa aseen olkatuen ja muuttaa aseen takaosan edestakaisin liukuvaksi. Kun aseella ammutaan, laukaisun aiheuttama rekyyli eli potku johtaa vuoronperään eteen ja taakse suuntaavaan liikkeeseen. Ampujan ei siis tarvitse ensimmäisen laukauksen jälkeen varsinaisesti painaa liipasinta sormellaan, vaan rekyyli hoitaa liikkeen itsestään. Riittää, että ampuja pitää sormensa liipasimella.

Yhdysvaltain aselait sallivat laitteen käytön, koska teknisesti ottaen ampujan sormi kuitenkin vetäisee liipasimesta joka kerta kun ase laukeaa. Perinteisessä mielessä ase ei siis ole tuolloin täysautomaatti. Bump-stockin ansiosta laukaisutiheys nopeutuu kuitenkin huomattavasti ja lähenee täysautomaattia.

Laitteen hankkiminen on kaiken lisäksi suhteellisen helppoa ja jopa edullista. Netistä sellaisen voi Washington Postin mukaan ostaa jopa 40 dollarilla.

Paddockin ampumien tulitussarjojen pituuksista on myös pääteltävissä, että hänellä oli käytössään suurikokoisia lippaita. Toisin kuin joissain muissa osavaltioissa, Nevadassa laissa ei ole rajoituksia lippaiden tilavuuden suhteen.

Useissa medioissa on huomautettu, että Paddockin surmatyö olisi voinut olla vielä paljon pahempikin, mikäli hän olisi käyttänyt äänenvaimenninta. Äänenvaimentimen vuoksi ampujan paikallistaminen olisi todennäköisesti kestänyt paljon kauemmin, ja konserttiyleisöllä olisi kestänyt huomattavasti pidemmän aikaa käsittää joutuneensa maalitauluksi.

Ainakin toistaiseksi äänenvaimentimien hankkiminen on kuitenkin yhdysvaltalaisille hankalaa.

Kansallinen kivääriyhdistys NRA on ajanut äänenvaimentimien tiukkojen rajoitusten karsimista, koska lisäväline vaikuttaisi sen mukaan positiivisesti turvallisuuteen. NRA perustelee näkemystään sillä, että äänenvaimentimien käyttö suojaisi metsästäjien kuuloa.

Valkoisen talon tiedottajalta Sarah Huckabee Sandersilta kysyttiin maanantaina Valkoisen talon kantaa siihen, pitäisikö Yhdysvaltain aselakeja tiukentaa. Sandersin mielestä lait itsessään eivät edesauta tai estä joukkoampumisia.

– Poliittiselle keskustelulle on aikansa ja paikkansa. Nyt on aika yhdistyä maana. Ampujan motiivi on vielä tutkinnan alla, joten on liian aikaista keskustella politiikasta, kun emme tiedä faktoja.

– Emme halua yrittää luoda turhia lakeja. Chicagossa oli viime vuonna 4000 aseellisten rikosten uhria, vaikka siellä on maan tiukimmat aselait. Eivät ne ole siellä auttaneet mitään. Oikean ajan tullessa meidän pitää miettiä ratkaisuja, joilla on todellisia vaikutuksia, Sanders kommentoi.

Lähteet: Washington Post, Telegraph, New Yok Times, NBC, Independent