Viljelijöiltä varovainen huokaus: "Poutajakso pelastaa totaalisen katastrofin"

Maanviljelijä Esa Kettunen ohrapellollaan toivoi ohrapellollaan poutasäätä aiemmin tällä viikolla. Matias Honkamaa

Jukka-Pekka Räsänen

Viikonlopun lämmin sää ja ensi viikolle ennustettu kuiva keli parantavat maanviljelijöiden mahdollisuuksia puintitöihin. MTK:n Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen uskoo, että satoa päästään puimaan aiemmin pelättyä paremmin.

– Poutajakso pelastaa totaalisen katastrofin. Jos sateet olisivat jatkuneet, olisimme olleet vielä isommissa vaikeuksissa, hän huokaisee.

Koko kesän lämpösumma jää viime hetken kohennuksesta huolimatta kuitenkin sen verran matalaksi, ettei kaikki vilja ole vielä valmista.

– Osa pelloista on vielä aika märkiä, mutta ongelma ei ole niinkään kantavuuden kanssa. Ongelma on, ettei vilja ole valmistunut ja kuivauskustannukset ovat korkeat, Kauhanen selvittää.

Kaikilta osin sato ei välttämättä valmistu lainkaan. Laadustakaan ei vielä tässä vaiheessa ole tietoa. Joka tapauksessa kylmä kesä ja kostea syksy ovat aiheuttamassa mittavia tappioita.

– Valtakunnan tasolla olemme arvioineet, että pelkästään kuivauskustannukset ovat 40 miljoonaa euroa suuremmat kuin normaalisti. Satotasolla laatu- ja määrätappio on varovaisesti arvioituna 200 miljoonaa euroa, Kauhanen toteaa.

Kauhasen oman arvion mukaan Pohjois-Savossa on puitu tällä hetkellä noin kolmasosa ohrasta.

– Jos sää jatkuu tällaisena, ohran puinti etenee kyllä aika hyvin. Kaurat ja vehnät jäävät kyllä vielä odottamaan, että ehtivätkö valmistua.

Hän muistuttaa päivien lyhenevän koko ajan, jolloin myös puintiaika jää lyhyemmäksi. Myös yökaste aiheuttaa Kauhasen mukaan ongelmia.

– On tosi tärkeää, että nyt tuli korkeapaine. Tämä tuli viime hetkillä, se pelastaa jonkin verran meidän satotilannetta. Ja vaikuttaahan tämä myös viljelijöiden mielialaan, että päästään oikeasti tekemään.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut