Huonosta sadosta uhka: Voipula ennen joulua Suomeen

Leppävirtalaiset Marjatta ja Mauri Suomalainen kävivät ostoksilla Maitomaan tehtaamyymälässä Suonenjoella. Juha Poutanen

Kari Manninen

Voipulan uhka kasvaa Suomessa heikkojen nurmirehu- ja rehuviljasatojen vuoksi. Lisäksi maidontuotanto on vähentynyt Suomessa ja muualla EU:ssa, ja samalla lisännyt voin kysyntää ja nostanut sen hintaa.

Voin vähittäismyyntihinta kallistuu useiden asiantuntijoiden mukaan jopa ennen joulua Suomessa, koska voita alkaa ohjautua entistä enemmän vientiin, kun kaupan ja teollisuuden sopimukset umpeutuvat.

Marjatta ja Mauri Suomalainen Leppävirralta käyvät silloin tällöin ostoksilla Osuuskunta Maitomaan myymälässä Suonenjoella.

– Käytän voita leivontaan ja kalojen paistamiseen, Marjatta Suomalainen kertoi myymälässä.

Marjatta Suomalainen on tyytyväinen perinteisen maidonjalostuslaitoksen toimintaan Suonenjoella.

– Kun olin nuori tyttö, toimitimme maitoa kotitilaltani silloiselle Suonenjoen meijerille, hän muistelee.

Osuuskunta Maitomaan toimitusjohtaja Mikko Sairanen Suonenjoelta ei usko, että raaka-aine maidosta tulee vajausta, mutta voin tilanne on erilainen.

– Markkinatilanne on kuitenkin sellainen, että rasvasta saattaa tulla pula, jopa ennen joulua. Englannissa on varoiteltu, että jouluksi ei voilla leivota. Voin vientihinnat ovat korkealla . Suomen heikkoon hintatasoon peilaten tilanne on erikoinen, hän toteaa.

– Voista ei tule kotimaassa pulaa, jos hinta pannaan oikeaksi. Nyt Euroopassa maksetaan seitsemän euroa voikilosta, Sairanen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan puolen kilon voipaketin keskihinta oli elokuussa 2,63 euroa eli se oli noussut hieman kesällä.

Pellervon taloustutkimus laatii hintaennusteita sisältävää selvitystä, joka julkaistaan syyskuun lopulla.

Pellervon maatalousekonomisti Heini Lehtosalo kertoo, että syitä voin kallistumiseen Suomessa ovat korkea hinta maailmalla, valmistuksen supistuminen ja huono kotimaan nurmirehusato, joka alentaa voin tuotantoon käytettävän maidon määrää ja rasvapitoisuutta.

"Voikriisiä" lisää Lehtosalon mukaan se, että on ollut kannattavampaa tehdä maidosta juustoa.

– Voin hinta nousee Suomessa, mutta voi ei lopu. Raaka-aineesta ei ole pulaa toistaiseksi, mutta voin hinta tulee reagoimaan maailmanmarkkinahinnan nousuun. Vielä voi ei ole Suomessa kallistunut, koska kaupan ja teollisuuden sopimukset ovat pitäneet sen hintaa keinotekoisen matalalla, hän sanoo.

– Jos kävisi niin, että kotimaisesta maitoraaka-aineesta valmistetusta voista tulisi pula, maailmalta saisi voita sillä hinnalla, että suomalaisella kuluttajalla olisi sitä vara ostaa.

Päivittäistavarakaupan yhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa, että kauppa ei voi ennustaa hintakehitystä, koska kilpailu- ja kuluttajaviranomaiset voivat pitää sitä markkinoihin vaikuttamisena.

Valio Oy vie voistaan 70–80 prosenttia. Kuluttajatuotevientiä on muun muassa Yhdysvaltoihin, Ruotsiin ja Puolaan.

Tuottajien omistama Valio pyrkii takaamaan tuottajille vakaan hintatason. Valion kategoriajohtaja Kimmo Luoma kertoo, että viennin tasossa ei ole ollut erityisiä muutoksia.

– Olemme kotimarkkinoilla Suomessa läsnä, mutta maailmanmarkkinahinnat vaikuttavat hintatasoon. Meidän pitää maksaa tuottajille mahdollisimman korkeaa hintaa, joten se ohjaa myyntikohteiden valinnassa, Luoma sanoo.

– Emme odota isoja muutoksia maidon saantiin. Voin vähittäismyyntihinta riippuu kaupan hinnoittelusta, Luoma sanoo.

Maidontuotanto on laskussa Suomessa. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan maitoa tuotettiin viime vuonna 2 320 miljoonaa litraa. TNS Gallup ennustaa, että tänä vuonna tuotanto vähenee viimevuodesta 1,4 prosenttia 2 288 miljoonaan litraan.

Voin hinnat ovat nousussa maailman maito- ja maatalousmarkkinoilla laskuvuoden jälkeen.

Voin hinta aleni elokuussa 2014, kun Venäjän vastaiset pakotteet tulivat voimaan ja Kiinan talouskasvu hiipui ja samalla jättivaltion maitotuotteiden ostot.

Maitoa juotiin 127 kiloa Suomessa henkeä kohden vuonna 2015.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut