Poika kaahasi rajusti Kuopion keskustassa – tuomari antoi armoa tuomiossa

Tuomion saanut poika on julkaissut somessa videoita kevytmoottoripyörällä keulimisista ja muusta rälläyksestään. Rolf Vennenbrand / EPA

Asta Tenhunen

Tuomari antoi armoa nykyään Kuopiossa asuvalle 16-vuotiaalle pojalle, kun tämä kertoi oikeudelle ajaneensa kevytmoottoripyörällä erittäin vaarallisesti vain ajattelemattomuuttaan.

Syyttäjä vaati pojalle ehdollista vankeusrangaistusta, sillä poika oli ajanut Kuopion keskustassa ja sen lähialueilla kahdesti päin punaisia liikennevaloja sekä useita kertoja kevyen liikenteen väylällä niin, että jalankulkijatkin olivat vaarassa.

Syyttäjän mukaan poika oli ajanut kevytmoottoripyörällä keskustassa taajamanopeusrajoitusalueella jopa 100 kilometrin tuntinopeudella viime toukokuussa. Poika itse myönsi ajaneensa korkeintaan 80 kilometrin tuntinopeutta, mikä sekin on keskustassa koulujen luona, vilkkailla kevyen liikenteen väylilä ja pysäköintipaikoilla erittäin paljon.

Poliisit pysäyttivät pojan ennen kuin hän ehti ajaa kenenkään päälle ja määräsivät hänet väliaikaiseen ajokieltoon.

Oikeudessa poika sekä myös hänen äitinsä vetosivat, että pojan käytös oli ollut vain ajattelematonta ja merkintä ehdollisesta vankeusrangaistuksesta voisi haitata pojan opiskelu- ja työmahdollisuuksia myöhemmin.

Oikeus katsoi teon niin vaaralliseksi, että yleisen rangaistuskäytännön mukaan siitä olisi kuulunut vankeusrangaistus. Oikeus kuitenkin uskoi pojan vakuuttelua, että kyse oli ennemmin ajattelemattomuudesta kuin lain sääntöjen uhmaamisesta.

Oikeus tuomitsi pojan siksi ehdollisen vankeuden sijasta 50 päiväsakkoon, josta tulee maksettavaa 300 euroa. Ajokielto katsottiin jo kokonaan kärsityksi.

Oikeudessa poika jätti kokonaan kertomatta sen, että hän on julkaissut netissä useita keulimis- ja kuminpolttovideoitaan Kuopiosta. Nettijulkaisujensa mukaan hän on yksi kevytmoottoripyörä- ja mopoporukoiden aktiivitemppuilijoista muun muassa keskustan ja Kelloniemen alueella.

Syytetyn ei tarvitsekaan kertoa itsestään negatiivisia asioita ilmi oikeussalissa. Videoista käy kuitenkin ilmi, että vaaralliset temput yleisillä teillä ovat pojalle tuttuja. Tiedossa ei ole, oliko myös sakkoihin johtanut tapaus kuvattu nettilevitystä varten videolle.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut